Arts escèniques

‘Parqueer’ Shakespeare

Marta Aran adapta ‘Nit de Reis’ al Parc del Nord ampliant la diversitat de gènere

Parking Shakespeare proposa un divertit joc de rols ‘queer’ a la comèdia

L’actriu, dramaturga i directora Marta Aran és una seguidora de les adaptacions shakespearianes al Parc del Nord de Barcelona des de fa anys. Havia intentat entrar-hi com a actriu però li han acabat donant el paper de directora per a la nova adaptació de Nit de Reis. Ella ha posat el màxim de “brilli brilli i colors” a l’obra de l’autor anglès en què hi ha més qüestionament sobre el gènere i, amb tot el respecte per a la diversitat de gènere, l’ha passat a una “astracanada” que segueix el joc de canvi de barrets de Shakespeare, comenta Pep Garcia-Pascual, un els impulsors de la companyia. Aquest Nit de Reis rabiosament queer i desfasat, s’estrena aquest dilluns i està en cartell fins al 31 de juliol (19 h). Només descansen els dimecres. L’accés és gratuït, tot i que, com des del 2009, passen la gorra perquè cada espectador pugui col·laborar en aquest projecte professional.

Nit de Reis (que ja van dur a escena amb molta més austeritat el 2013 sota la direcció d’Iban Beltrán) parla d’una parella de bessons que se salven d’un naufragi. Viola es vesteix d’home i es fa passar per Cesari, un criat del duc d’Orsino. Aquest s’hi sent atret, tot i l’aspecte d’home i tot i que intenta casar-se amb Olívia. Aquesta també s’interessa pels favors de Cesari, en un triangle de gèneres carregat d’equívocs.

Aran ha fet un càsting molt orientat. Els dos germans bessons (Viola i Sebastià) són actors mallorquins, que sumarà també varietat en l’accent. De fet, la producció, en la qual apareixen tant drag queens com drag kings (dues disciplines artístiques que performen el gènere), també fa una clara aposta per normalitzar el català en aquesta fantasia escènica, en què habitualment predomina el castellà.

La versió de Joan Sellent s’ha transformat per donar cabuda a totes les diversitats sexuals. Aran admet que és una aventura que ajuda a rellegir estereotips en les dramatúrgies i que dota de més llibertat aquesta peça del 1601 inspirada, segons la literatura dramàtica, en el canvi de rols de senyors i criats les nits de Reis. La companyia, que l’any passat alternava dos títols al Parc, enguany s’han concentrat en un de sol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona