Arts escèniques

El rampell de la rumba

El Terrat presenta al Tívoli, del 21 al 31 de juliol, ‘Chakapum!’, un viatge subjectiu i social de la rumba catalana, abans de fer temporada a Madrid, aquest agost

Els records de sobretaula de Litus emergeixen com a embrió de ‘Chakapum!’

Si alguna sensació va quedar clara en la presentació de Chakapum!, el musical rumbero, és que aquest ritme escampa felicitat. Litus (Carlos Ruiz Bosch), vinculat als lateshows d’El Terrat i ànima del Lehman trilogy aplaudit a Madrid i que es va veure puntualment a Barcelona, recorda llargues sobretaules familiars improvisant repertori. Aquesta concert musical compta amb vuit actors i músics que alternen tots els papers de l’auca interpretativa. Aquesta producció d’El Terrat (que celebra el desè aniversari de la secció teatral) es podrà veure al Tívoli, del 21 al 31 de juliol. Posteriorment, farà temporada, el mes d’agost, a Madrid i està plantejant una gira estatal per arrodonir temporada, posteriorment, a Barcelona. Toni Viñals (un contrastat actor de musicals juntament amb Mariona Castillo, que comparteixen repartiment) va definir Litus com el “Forrest Gump de la rumba”: assegut en un banc, va oferint bombons a la gent. I tothom els celebra.

La dramatúrgia de Joan Grau, feta a partir de les anècdotes que ha anat redactant el mateix Litus, fa un repàs per la rumba des dels anys cinquata. Com apunta Viñals, “Litus, com Forrest Gump, sempre hi era”. Sigui perquè ho va viure de primera mà o perquè li ho han explicat els seus pares o col·legues. La festa és constant. La música no s’atura en cap instant i ajuda a posar el coixí de les anècdotes personals i també de les diferents vicissituds d’un gènere que és català, amb les referències inequívoques de Gato Pérez i Peret i que, després d’unes dècades de prejudicis per l’ús que en va fer el franquisme, torna a respirar amb potència encomanadissa des dels Jocs Olímpics, amb Los Manolos.

Chakapum, dirigida per Xènia Reguant, que intercal·la audiovisual, canvis escenogràfics, situacions inverossímils i moltes sorpreses, és l’homenatge que fan els fans del gènere emparentat amb el món gitano que fusiona sense manies tot allò que aporti rampells de felicitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona