Arts escèniques

Força, habilitat, creativitat

Rosa Raluy i la seva família tornen a Girona per Fires amb l’espectacle ‘Kirko’, que reivindica els valors clàssics del circ

Les seves filles són la quarta generació

Les germanes Jillian i Kimberley Giribaldi Raluy, la quarta generació de la nissaga per excel·lència del circ català, van estrenar fa nou anys a Girona el seu espectacular joc d’icaris, que continua sent un dels números forts del nou espectacle Kirko, ara en cartell a les Fires de Sant Narcís, on el Circ Històric Raluy ha instal·lat de nou la carpa i les seves caravanes centenàries, al costat del pont de Fontajau, fins diumenge. Per a les germanes té una significació especial que aquest número s’estrenés a Girona, la ciutat on va néixer Jillian fa 23 anys, en plenes Fires, igual que la seva germana va néixer a Barcelona aviat farà 25 anys, perquè el Raluy va actuar durant molts anys per Nadal a la capital catalana. En el seu cas, els jocs icaris representen un repte físic afegit, perquè són tradicionalment una disciplina masculina, però elles ho han superat amb nota gràcies a molts anys d’entrenament, des que Jillian en tenia set i ja donava voltes sobre els peus de la seva germana. “Vaig créixer en els seus peus!”, diu ella. “I jo donant-li coces!”, hi afegeix Kimberley.

L’Històric Raluy és el circ sorgit el 2016, juntament amb el Raluy Legacy, de la separació amistosa entre les filles dels germans Carles i Lluís Raluy i Tomàs, fills alhora del fundador del Circ Raluy, Lluís Raluy Iglesias. “Un sol circ no podia mantenir una família tan àmplia i, a més, així hi ha dos circs que ofereixen espectacles d’alt nivell i són els dos únics museus ambulants de circ de Catalunya”, expliquen Kimberley i Jillian, netes de Carles i filles de Rosa Raluy, actual directora del circ, que també hi actua –ofereix un número entre l’art i la poesia dedicat al seu pare– com el seu marit, William Giribaldi. Entre la trentena de persones que viatgen amb les caravanes del Raluy hi ha també les àvies de Kimberley i Jillian, i les seves parelles: el presentador, Aleix Gómez –interferit durant tota la funció per la divertida Lola Dolores– i el sard Valentino Didone, amb la roda acrobàtica. Kirko, una paraula grega amb què el Raluy vol simbolitzar els valors del circ clàssic, “força, habilitat i creativitat”, inclou també un brillant número de barra aèria a càrrec del Trio Barbara, d’Ucraïna, i entre altres atraccions, el gran pallasso italià Davis Vassallo, amb la seva parella, la cantant Ashley Vargas, que es van conèixer en el mític circ dels Ringling Brothers. Aquí tot queda en família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA