Cultura

Crítica

cinema

L’estat d’Europa

Cinc anys abans que, el 2008, irrompés amb força a Canes guanyant-hi la Palma d’Or amb 4 mesos, 3 setmanes, 2 dies, film devastador sobre la podridura moral dels últims anys de la Romania de Ceausescu, Cristian Mungiu va realitzar el seu primer llargmetratge, Occident, en què diversos personatges decideixen migrar cap a l’Europa occidental. Passats aquests anys, molts romanesos segueixen buscant-se la vida en altres llocs, però a Romania també hi arriben migrants de zones més pobres disposats a fer les feines mal pagades que no accepten els nadius. Per això, inspirant-se en un cas real, el cineasta aborda els conflictes derivats d’aquesta nova situació al seu país, però, de fet, allò que passa a R.M.N. dona compte d’una Europa (tant a Orient com a Occident) on campen l’explotació laboral, el populisme, el racisme i la intolerància.

L’acció transcorre en un poble de Transsilvània on una panificadora contracta tres homes de Sri Lanka. La seva arribada provoca una reacció irada i els veïns exigeixen a l’alcalde que els expulsi del poble, on hi ha una minoria hongaresa i molts dels seus habitants van migrar, sobretot a Alemanya, a la recerca de treball. No importa: els nouvinguts sobreexplotats són el “dimoni”. En un memorable pla fix d’uns vint minuts de durada, corresponent a una assemblea de veïns, Mungiu reflecteix l’estat de les coses a través d’una diversitat de veus que, expressant el seu malestar i les seves contradiccions, conviden a pensar-hi. A l’entorn del poble, uns ossos volten per un bosc que el cineasta explora com un espai físic i a la vegada simbòlic en un dels films més potents i complexos d’aquest any que s’acaba .

R.M.N.
Director: Cristian Mungiu
Intèrprets: Marin Grigore, Judith State
Romania, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Mor l’escriptor Antonio Gala als 92 anys

barcelona
cinema

Palma d’Or a la dissecció implacable d’una parella

canes
Mirador

Castanys, l’home tranquil

Cinema

El film vietnamita ‘Bên Trong Vo Ken Vang’, premi a la millor òpera prima a Canes

Barcelona

Carles Santiago guanya el premi popular de ’La Sardana de l’Any del 2022’

LLORET DE MAR

Arrenca el Festivalot i omple la Devesa de famílies

GIRONA

Els paisatges que han inspirat una vintena d’artistes catalans, en un llibre

barcelona
cinema

La poesia d’Alice Rohrwacher il·lumina al final del festival de cinema de Canes

canes

El Quartet Mèlt celebra 10 anys amb la publicació del tercer disc ‘Celebrem’

Barcelona