Llibres

Al·legat per la passió, la lectura i la llengua catalana

Els escriptors Roser Cabré-Verdiell i Xavier Bosch han protagonitzat el ’Pròleg de Sant Jordi’, acte institucional de la Generalitat, en què Aragonès ha demanat “un impuls al català”

Felicitat i records, enllaçats amb el gaudi de la lectura, l’amor i el català. A ritme de Julieta ha agafat vol un romanticisme que, amb Cari i Ens besem, ha repartit petons en el Pròleg de Sant Jordi, l’acte institucional de la Generalitat celebrat aquest dilluns. I un amor, que a cavall de la infantesa i la maduresa, ha il·lustrat la passió per la literatura. Els discursos dels escriptors Roser Cabré-Verdiell i Xavier Bosch han fet dos recorreguts ben diferents per venerar un ofici i un goig tan singulars que donen lloc a les condicions d’escriptors i lectors. Cabré ha apostat per la seva experiència pròpia, mentre Bosch per la del seu entorn. I el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet un al·legat de defensa de la llengua catalana i s’ha vestit de Junqueras per explorar la faceta d’historiador i recordar els bells orígens de la tradició dels enamorats de regalar-se roses, que es remunten més de cinc segles enrere als voltants de la seu de l’executiu del poble català, en una benaurada i històrica fira.

El tret de sortida a la setmana de la diada cultural del país ha començat amb la reivindicació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, que està a punt d’enllestir-se. Pretén fomentar la lectura, que sigui més habitual i “sobretot en català”. Ha lloat un esperit crític que precisament els escriptors han destacat, però que no deixa pas enrere el plaer en si mateix. Cabré-Verdiell ha relatat que ja amb 8 anys va saber íntimament que de l’art de la ploma en faria la seva professió, en un 23 d’abril que va acabar davant de la Generalitat de la mà d’un policia, després de perdre’s encuriosida per les paraules d’una senyora que escrivia a màquina i que li va dir que “era allà per una gàrgola”. La curiositat, precisament, és pilar de la diada, en paraules seves. Bosch també ha apel·lat a aquesta empenta i mil raons més que fan llegir a la gent. Després de preguntar el seu entorn, ha assenyalat que bé es pot llegir per viure, per riure, per sobreviure, per oblidar, per entendre el món, per emocionar-nos, per cultivar-nos o, senzillament perquè sí.

El president Aragonès ha reivindicat “l’orgull de qui som i la diversitat i pluralitat de Catalunya” per posar l’accent en la llengua catalana, “que ens defineix, ens cohesiona, que esdevé la base d’una ciutadania que mira al futur en clau de benestar, prosperitat i llibertat per a tothom”. “Cal un nou impuls al català perquè recuperi tota l’energia i vitalitat” i que pugui “superar el miratge autocomplaent dels darrers anys”, ha afegit

Programació d’actes

El Palau de la Generalitat, com és tradició, obrirà les portes per la diada de les 11 a les 19 hores, si bé exigirà inscripció prèvia. Però la vigília i el 23 d’abril mateix també hi haurà tallers per la canalla. El mateix dia, la plaça Sant Jaume oferirà la representació de la llegenda de sant Jordi i la ballada de sardanes. Alhora, al Palau de la Generalitat també s’hi podrà sentir una audició de carilló, amb cançons populars catalanes i d’altres de romàntiques. Els museus del país també tindran les portes obertes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona