Art

Duaita Prats du la Model a l’església vella de Castellfollit

L’artista garrotxina hi exposa imatges del penal barceloní captades pocs abans de ser tancat

L’artista olotina Duaita Prats ha portat per primera vegada a les comarques gironines imatges irrepetibles de la presó Model de Barcelona. Es poden veure fins el 30 de juliol (de 10h a 14h i de 16 a 20h, excepte dimarts) en una exposició a l’església vella de Castellfollit de la Roca. L’exposició Desconstruint La Model és un treball de documentació que l’artista va dur a terme al voltant del penal barceloní. L’any 2018, el següent al seu final com a centre penitenciari, el Museu d’Història de Catalunya l’exposava a la seva sala gran i, ara, una part important de les imatges, que tenen un gran valor testimonial perquè les havia capturat quan el penal encara servia com a tal, són, segons ella mateixa ha remarcat, en aquest espai garrotxí per convidar els visitants “a la reflexió sobre el tancament d’uns éssers humans per part d’altres éssers humans als centenars de persones que ja hi han passat”. “La solidesa dels murs de l’Església Vella resulten un marc molt adequat per explicar d’un edifici tan icònic, que durant 113 anys va contenir una barreja de drama, misteri i esperança de milers d’interns de tota condició, i de les persones que hi van treballar, tots ells darrere dels barrots”, ha indicat.

Un dels principals objectius de Prats és apropar a l’espectador un món que li és desconegut i on s’han escrit tantes pàgines personals i de país. “Algunes fotografies van ser fetes quan La Model encara era plena d’interns i complia la funció per la qual fou creada. En d’altres ningú ja no ocupava físicament les cel·les, però hi vaig poder tornar en solitud quatre dies més tard de la clausura i les seves petjades eren tan vives, com les olors o els sons que han marcat el meu record, i sobretot els escrits a les parets de les cel·les- que s’han convertit en una part nuclear del projecte”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona