Altres

Dominic Keown guanya el 32è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Cultural

Keown és catedràtic emèrit de Catalan Studies a Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge al Regne Unit on impartia classes des del 1996

El professor Dominic Keown ha guanyat el 32è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Cultural, un guardó que entreguen La Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Keown és catedràtic emèrit de Catalan Studies a Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge al Regne Unit on impartia classes des del 1996. El jurat ha destacat la seva contribució a la catalanística i la seva activitat en la integració del català en el currículum universitari a Cambridge i les tasques de promoció dels estudis de català.

El jurat també recalca que al final del segle passat, en col·laboració amb la UOC, el premiat va organitzar els primers congressos en línia dedicats a la cultura catalana. Amb la mateixa institució, va fundar el 1998 The Journal of Catalan Studies, primera revista en línia dedicada a la catalanística i ara publicació de l’Anglo-Catalan Society. En seria el seu redactor en cap fins la seva jubilació el 2021. Durant l’últim lustre de la seva carrera, i en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats, va ser el director de cinc Congressos Internacionals per a la defensa i promoció del català entre alumnes de secundària. Cada conferència comptava amb la participació de més de 500 estudiants preuniversitaris d’una vintena d’instituts dels Països Catalans.

El guardó, dotat amb 6.000 euros, es convoca anualment i de forma conjunta per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt de l’obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o bé l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures i nacions sense estat, o de la diversitat cultural com a valor universal.

Enguany, el jurat ha estat format per Agustí Alcoberro, Teresa Fèrriz i Jaume Subirana, per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Teresa Colom, Jordi Ginebra, Maria Josep Cuenca, i Joan Sans per part de la Fundació Ramon Llull.

Aquest guardó es va lliurar per primera vegada a l’any 1986 a l’Anglo-Catalan Society i en les darreres edicions els guardonats han estat Mary Ann Newman (2022), Joseph Lo Bianco (2021), Ko Tazawa (2019), Christer Laurén (2018), Jon Landaburu (2017), Kathryn Woolard (2016) i Philip D. Rasico (2015).

El guardonat

Dominic Keown (Manchester, 1954) és fill d’una família irlandesa d’immigrants. Va assistir a la Cardinal Langley School, un institut catòlic a Middleton, Manchester. Posteriorment, va estudiar català i espanyol a la Universitat de Sheffield i va passar el tercer curs de la carrera a Manresa, el Bages, on feia de professor d’anglès en una acadèmia. A aquesta ciutat, va començar a endinsar-se en el català i descobrir la complicada riquesa de la seva llengua i cultura. Es va doctorar el 1984 amb una tesi sobre la literatura i ideologia de l’Avantguardisme a Catalunya. Posteriorment ha estat professor a la Universitat de Liverpool i a la de Bath. Actualment, és catedràtic emèrit de català al Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge, on fou director d’estudis de llengües modernes i medievals des del 1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA