Patrimoni

cultura

Els talaiots de Menorca, Patrimoni Mundial

Es reconeix al conjunt de jaciments prehistòrics d’una cultura que inclou talaiots, navetes, taules, cases circulars o hipogeus

La cultura talaiòtica de Menorca ha passat a formar part avui del llistat del Patrimoni Mundial de la Unesco, el comitè de la qual l’ha inscrita durant l’assemblea anual que es celebra a la capital saudita de Riad. Icomos, l’organisme consultiu de la Convenció de Patrimoni Mundial de la Unesco sobre bens culturals, ha proposat el nom de jaciment prehistòric de la Menorca Talaiòtica per al conjunt de jaciments amb construccions de pedra que inclouen talaiots, taules, hipogeus, navetes, cases circulars o sepulcres.

La presidenta del govern balear, Marga Prohens, qualifica de “dia històric” el reconeixement mundial d’aquest patrimoni “únic al Mediterrani” i promet “gestionar el patrimoni, explicar-lo i protegir-lo perquè arribi a les noves generacions” segons recull EFE. L’agència de l’ONU considera la Menorca talaiòtica un conjunt arqueològic de valor excepcional i testimoni únic d’una civilització antiga, present a l’illa i al seu paisatge des de fa 4.000 anys.

La candidatura a Patrimoni Mundial va ser rebutjada per l’Icomos el 2017, que llavors va recomanar que, a més dels jaciments lítics plantejats, s’ampliessin les referències al paisatge, els estudis sobre la ceràmica i els objectes de metall propis d’aquesta cultura, i s’acotés el marc cronològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència