Altres

POLÍTICA CULTURAL

Més usuaris de canal privats, que espectadors als cines

Els paradigmes canvien. El 2022 va haver, per primer cop, més espectadors de canals privats audiovisuals (12,2 milions) que espectadors a les sales de cinema (11,3 milions). Fins al 2021, encara hi havia més seguiment als cines que a les plataformes, tot i que l’efecte de la Covid (a,b la proliferació de canals pel tancament de sales durant el confinament) ja anaven escurçant diferències. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va entregar ahir al Parlament el seu informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts del 2022.

Més enllà de les xifres (que celebra l’increment de 133 a 158 euros per habitant/any dedicat a la Cultura per part de les Administracions locals i de la Generalitat però que està lluny encara dels 220€ dels ciutadans de la Unió Europea), reclama major capacitat legislativa del govern per garantir una cultura transversal amb, per exemple, l’aprovació de la nova llei de Drets culturals. També reclama renovar-ne d’altres aprovades fa tres dècades i que ja no responen a la situació actual (des de la llei de museus, o de cultura popular a la de cinema, del 2010).

On hi ha les millors xifres del sector és en el sector del videojoc, amb un augment de facturació del 20%. Preocupa, en canvi, que aquest sector implanti insuficientment el català en els videojocs. Pel que fa a impacte econòmic, en la majoria de sectors, no s’ha arribat a recuperar les xifres del 2019, d’abans de la Covid. L’excepció és el sector de llibres (amb un increment del 13%). Pel que fa a la recuperació als teatres, tot i que no hi hagi dades oficials, es pot fer una projecció amb les estadístiques d’Adetca i considerar que la temporada 2021/22 s’ha quedat a prop de l’assistència de la temporada 2018/19 però sí que s’ha superat la recaptació.

El CoNCA (que ja intueix una millora significativa pel 2023) confia que es vagi augmentant l’aportació del Departament de Cultura, fins assolir el 2% compromès el 2025. El 2022 sí que va significar un impuls per la cultura popular, amb el retorn de l’activitat i de les funcions tradicionals (Pastorets i Passions, per exemple). Son un dels factors que indiquen optimisme. Pel que fa a l’estudi de la paritat, al sector públic hi ha un 43% de dones en els òrgans de govern; mentre que en el sector privat és només d’un 27%; i en l’associatiu del 32%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA