Música

Cultura

Ros Marbà preestrena l’òpera dedicada a Benjamin a Portbou

L’òpera Benjamin a Portbou, que el compositor Antoni Ros Marbà ha d’estrenar al Liceu la temporada 2024-2025, es podrà escoltar en primícia diumenge vinent a Portbou, en una adaptació per a piano i cant de diversos fragments, a la sala La Congesta (11.30 h), com a cloenda de la VIII Escola d’Estiu Walter Benjamin, organitzada per la Fundació Angelus Novus i Passatges. Aquesta òpera, que representa una culminació en la trajectòria musical de Ros Marbà, recrea la vida i l’obra del pensador alemany a partir d’un llibret d’Anthony C. Madigan, escrit en anglès i organitzat en dos actes i tretze escenes que fan presents a través de la música figures crucials en la vida de Benjamin, des de la seva dona, Dora Pollack, fins al seu amic Gershom Scholem, la passadora Lisa Fittko, que va ajudar-lo en la fugida dels nazis pel pas fronterer de Portbou, la filòsofa Hannah Arendt o el seu amor impossible, Asja Lacis. En el concert de Portbou, presentat pel poeta Carles Duarte, intervindran Jordi Torrent, al piano; el tenor Roger Padullés, assumint el paper de Benjamin; el també tenor David Alegret, com a Bertolt Brecht; la soprano Elena Copons, donant veu a Asja Lacis, i la soprano Anna Campmany, que encarna l’Angelus Novus, la figura tutelar, inspirada en un quadre de Paul Klee, sobre la qual Benjamin va elaborar el seu concepte d’història com una acumulació de ruïnes i un incendi de la mirada.

Serà el colofó de tres intenses jornades que comencen avui a la tarda (16 h) amb la inauguració de l’Escola d’Estiu amb diverses ponències a la biblioteca de la Casa Benjamin sota el lema “Història i memòria: exili i resistència”, que inclouran l’avançament del centenari de Franz Kafka, la inauguració de l’exposició de fotografies d’Espe Pons Flucht i la presentació del llibre d’Angès Sinaï Walter Benjamin & la tempesta del progrés, un estudi sobre les teories del decreixement en el pensador alemany publicat per la Fundació Angelus Novus i Edicions Reremús. Per clausurar la trobada, el mateix diumenge, després del tast de l’òpera, hi haurà la tradicional ofrena al cementiri marí, on va ser enterrat Benjamin el 1940, i la inauguració del nou vidre del Memorial Passatges, de Dani Karavan, que substitueix el que hi havia fins ara i que estava trencat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid