Música

TOT RECORDANT

El Club dels 27

Jimi Hendrix, Brian Jones, Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain i Amy Winehouse són els membres oficials del ‘selecte’ grup de músics que van morir amb 27 anys per l’excés de drogues i suïcidi

El 18 de setembre del 1970 va morir el llegendari guitarrista Jimi Hendrix. La setmana passada també es va recordar que la cantant Amy Winehouse hauria fet 40 anys. El 2023, a més, haurien fet vuitanta anys dos símbols de la cultura rock com són Janis Joplin i Jim Morrison (The Doors). Brian Jones, el primer líder que va tenir els Rolling Stones, n’hauria fet 81, i l’home que va portar el grunge al número u de les llistes de tot el món, Kurt Cobain (Nirvana), ara en tindria 56. Tots ells tenen un nexe en comú. Formen part del conegut com a Club dels 27. Van morir en circumstàncies similars, sobretot pel seu estil de vida, als 27 anys. Estaven al cim de la seva carrera artística però van pagar un preu massa alt pel seu èxit, com si realment haguessin pactat amb el diable i aquest s’hagués cobrat la factura quan els músics ja veien que les tenebres de la fama estaven a punt d’emportar-se’ls.

Les causes de les morts són ben conegudes. Jones va ser trobat ofegat a la piscina després d’una orgia de drogues i alcohol; Hendrix va col·lapsar per una sobredosi de pastilles per dormir; Joplin va ser víctima d’una sobredosi d’heroïna combinada amb altres estupefaents; Morrison va morir a la banyera probablement pel consum excessiu d’alcohol i drogues; Cobain es va suïcidar amb una escopeta en un moment en què combinava la medicació contra la depressió amb drogues més dures, i Winehouse va morir d’un coma etílic.

Hi ha llegendes recurrents sobre el Club dels 27. La més coneguda és la que inclou en el grup qualsevol artista que hagi mort a aquesta edat. Quan Brian Jones va morir, el 1969, els Stones ja eren coneguts com “ses satàniques majestats”, però la presència misteriosa, si voleu literària, del diable en la cultura pop hauria començat amb la mort d’un dels millors músics de blues de la història, Robert Johnson, que va morir també amb 27 anys el 1938. La seva mort encara no ha estat aclarida. Hi ha diferents teories, des de l’enverinament d’un marit gelós fins a malalties com la pneumònia o la sífilis. En qualsevol cas, un dels grans temes de Johnson és Me and the devil blues. Un altre cop el senyor dimoni trucant a la porta abans que grans llegendes del futur morissin abans d’hora.

S’ha estès tant en els últims cinquanta anys el mite urbà que les celebritats moren als 27 anys, que s’han fet investigacions científiques per refutar la teoria. En una entrevista, la mare de Cobain, després de la mort del seu fill, va deixar entreveure que el líder de Nirvana hauria decidit matar-se precisament als 27 anys, però mai ha quedat aclarit si era per Morrison i companyia o per un parent que també es va suïcidar a aquesta edat. Winehouse, per la seva banda, havia expressat el 2008, tres anys abans de fer els 27, el temor a morir precisament amb aquesta edat, que és el que finalment va passar, fet que va afavorir que el mite del club tornés a aparèixer als mitjans per la rellevància de la cantant i les similituds amb Cobain, ja que després d’assaborir l’èxit total havia caigut en una profunda depressió. El 2017 a Corea del Sud es va tornar a obrir la carpeta del club quan el conegut cantant Kim Jong-hyun es va suïcidar, també als 27 anys, després d’una breu però triomfant trajectòria al seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

L’Energia de Palafrugell reuneix el passat, el present i el futur de la cobla

palafrugell

Una programació interdisciplinar per a la Nit d’Estiu de La Fundació ”la Caixa”

GIRONA
DANSA

El Mercat de les Flors reforça vincles enmig de les reformes

BARCELONA
Estrenes de cinema

Zombis amb zeta de zen

Barcelona
comunicació

El Punt Avui proposa un estiu farcit d’entrevistes i festivals

girona
Michel Franco
Director de cinema

“La manca de substància s’intenta tapar amb diners”

Barcelona
MOSTRA

L’Ideal estrenarà l’exposició ‘Jules Verne 200’ al setembre amb tecnologia d’última generació

Barcelona
cultura

Mariscal presenta el seu càntir “ondulat” per l’Argilà d’Argentona

Argentona
Literatura

‘Callahan’ Ruiz es treu la màscara a ‘Insània’ per a narrar pors i traumes que el turmenten

Girona