Música

CULTURA

Mor als 73 anys Rafael Vidal, un dels puntals de la cultura catalana a Mèxic

Net d’un exiliat de la Guerra Civil havia estat el president de l’Orfeó Català del país nord-americà

La comunitat catalana a Mèxic està de dol. El departament d’Acció Exterior de la Generalitat ha confirmat la mort la setmana passada als 73 anys de Rafel Vidal i Anglès, el president de l’Orfeó Català del país. Vidal va néixer a Blancafort, a la Conca de Barberà, el 1950. Era fill de Josep Vidal i Aluja i de Núria Anglès i Espanyol i havia seguit les passes del seu avi, un dels milers de catalans que es va exiliar al país nord-americà durant la Guerra Civil. Era una persona, a més, compromesa amb el sobiranisme i activista contra la repressió de l’Estat espanyol.

Vidal va estudiar a la Universitat Autònoma de Mèxic i va ser dentista cirurgià de professió. Des de sempre va estar molt vinculat a l’Orfeó, que ha publicat un comunicat per acomiadar-se del seu president: “Vidal va ser un orfeonista de cor, un puntal de la nostra institució en els bons temps i en els pitjors. Excel·lent professional, company i sobretot, millor persona. Plorarem la teva absència, però honrarem la teva memòria continuant la teva tasca, treballat per l’Orfeó amb l’amor i la dedicació amb la qual ho vas fer sempre.”

L’Orfeó Català de Mèxic es va fundar el 1906 com a continuació del Centre Català que havia creat Quintet Jordà-Rocabruna, promogut pels músics Guillem Ferrer Clavé, Josep Rocabruna i Lluís Gonzaga Jordà. Entre els seus col·laboradors va tenir Avel·lí Artís Gener, Josep Carner, August Pi i Junyer i Lluís Nicolau i d’Olwer. L’entitat va organitzar el 1956 una gran rebuda a Pau Casals i va organitzar els seus propis Jocs Florals.

La delegació del departament d’Acció Exterior del govern va enviar una nota de condol a la família de Vidal i la consellera Meritxell Serret en va recordar la seva figura en el seu compte a la xarxa X (abans Twitter): “Agraïment i reconeixement per dur a Mèxic la cultura i la llengua catalanes.” També va tenir paraules de record la seva antecessora en el càrrec, Victòria Alsina: “Va ser una bellíssima persona que sempre va construir ponts entre els dos països i qui vaig tenir la sort de conèixer quan vam inaugurar la Delegació del Govern a Mèxic. Honrem la teva memòria continuant la teva tasca.”

El delegat del Govern català a Mèxic , Lleïr Daban, que també havia tractat Vidal, ha escrit una carta a la família recordant la figura del president: “Mèxic i Catalunya perden una gran persona, els amics, familiars i els que et coneixíem perdem un amic.” Ha liderat –va afegir– durant molts anys una de les associacions catalanes a l’exterior més veteranes i de més prestigi, l’Orfeó, llar i casa de la llengua i la cultura catalanes de Mèxic, que durant dècades fou punt de trobada de les famílies catalanes exiliades.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia