Arts escèniques

arts escèniques

La família de pallassos Pla Solina, IV Premi Joan Armengol i Moliné

Òmnium Cultural de Tiana distingeix el bagatge de tota una família d’artistes que ha emocionat amb l’obra ‘Travy’

Amb el premi es vol homenatjar el tianenc ‘Juanito’, mestre de pallassos,poeta, músic i docent escènic

La Família Pla Solina –formada per Quimet Pla, Núria Solina i Oriol i Diana Pla Solina– van homenatjar els pallassos, el circ, el teatre, la música i la poesia a la seva obra Travy, que aquest any, per exemple, es va poder veure a la Sala Beckett de Barcelona però que anteriorment s’havia pogut veure al Teatre Lliure o al Temporada Alta i que ha rebut diversos premis i distincions. Aquesta nit Òmnium Cultural de Tiana els ha homenatjat a ells amb el IV Premi Joan Armengol i Moliner d’Arts Multidisciplinàries, un premi que es va crear per homenatjar el tianenc Joan Armengol i Moliner, Juanito, comediant, pallasso, poeta, músic, docent escènic i, entre moltes altres coses, cofundador de Comediants, impulsor del programa en català de TVE Terra d’Escudella i fundador del centre autònom de producció teatral Art Quic Titèric Can Boter, a Tiana, dedicat a cercaviles i espectacles de carrer.

El jurat que ha entregat aquest premi ha considerat donar-lo a la família Pla Solina “pel bagatge i la mestria de la Núria i en Quimet i la capacitat d’haver transmès a la Diana i a l’Oriol tot l’amor per treballar dalt d’un escenari o al mig del carrer, per la capacitat d’entendre-ho tot com un tot. El davant i el darrere. A dalt i a baix. Creació, interpretació, direcció i gestió. I per la sorprenent i emotiva posada en escena de l’espectacle Travi on es mostren tot d’entrebancs i trucs, no tan sols d’una família en particular, sinó també per descobrir-nos una manera de veure i viure la vida, amb una intensitat desbordant”.

Amb el premi Joan Armengol i Moliner –que abans que la Família Pla Solina (família Travy) el van obtenir la pallassa Alba Sarraute i Pons, el músic i folklorista Jaume Arnella i els pallassos Tortell Poltrona i Senyoreta Titat– Òmnium Cultural vol distingir persones físiques o entitats jurídiques per la seva trajectòria i els seus mèrits en algun o diversos àmbits artístics que en Juanito conreava, com el pallasso i les arts escèniques, la música o la poesia, i també per la seva vàlua en facetes cíviques, pedagògiques, socials, culturals i humanes.

En la gala que s’ha fet aquest vespre a la Sala Albéniz del Casal de Tiana, en la que no hi han faltat diverses actuacions musicals i de circ, l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra ha recordat que com va dir l’artista plàstic Àlvar Suñol, tianenc d’adopció, “Tiana és una vila d’art i cultura”. Ha recordat l’exili al poble durant molts anys de la dibuixant i escriptora Lola Anglada i l’arribada als anys setanta, primer dels artistes de Can Boter, entre els quals en Joan Armengol, i, després, l’arribada del Pau Riba. “I van començar a passar coses i a partir d’aquell moment vam anar construint aquesta vila d’art i cultura que som avui”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona