Llibres

premi literari

Mercè Saurina guanya el premi Just M. Casero

Mercè Saurina, amb l’obra Fugint dels camps de blat, ha guanyat el 43è premi de novel·la curta Just M. Casero, dotat de 2.000 euros, una escultura i la publicació a Empúries a principis del 2024. El finalista, amb un premi de 500 euros, ha estat Dan Arbat, amb Els fragments de l’esperança.

Aquest prestigiós premi, convocat per la Llibreria 22 de Girona, té un jurat format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Cristina Masanés, Imma Merino, Eva Vàzquez i Jordi Gispert, que actua com a secretari sense vot. El jurat va triar l’obra guanyadora per unanimitat entre els 22 originals presentats.

El jurat explica: “A Fugint dels camps de blat, de Mercè Saurina, els camps de blat són metàfora de tot el que va formar una tragèdia. La fugida cap al nord, cap a una terra inhòspita i erma, però desproveïda de passat, estàtica, és una necessitat vital. Aquest és el plantejament inicial de la protagonista, tocada per un record terrible. A poc a poc, anirem intuint l’estigma que la persegueix i la necessitat imperiosa de distanciar-se’n.” També lloen la llengua i l’estructura de l’obra guanyadora.

“Sense floritures, sense excessos, fent que les anades i vingudes en el temps i en els espais ens acabin apareixent com a versemblants, Saurina construeix un imaginari robust, fet de metàfores i suggeriments que s’escolen amb elegància narrativa, des del títol, als encapçalaments de cada capítol”, hi van afegir sobre l’obra els membres del jurat. “L’epíleg final fa trontollar la resta de la novel·la i fa que la història s’enlairi, amb una dilació a l’hora de saber el què, el perquè de les coses que van succeir. El descobriment final de la tragèdia ens ensenya com era el fantasma que ronda tothora la protagonista i, alhora, s’hi descobreix una possibilitat de redempció.” Així van concloure els exigents jurats.

Pel que fa a Els fragments de l’esperança, de Dan Arbat, el jurat comenta: “La novel·la, que és un recull de reflexions, d’imaginacions i malsons, d’imatges i desitjos, de recuperacions del passat i estupefacció davant el present, es fonamenta en una mena de baix continu –la veu del narrador– que prové tant de l’assumpció d’una opció lingüística determinada –períodes llargs, excursos, repeticions...– com d’un observador que oscil·la entre l’evocació de la infantesa i el retrat d’una soledat contundent, d’un malestar persistent. L’amplitud del registre lingüístic i la capacitat d’entomar i fer real aquesta veu esquerpa i caòtica és el principal valor del text.”

Mercè Saurina (Camallera, 1966) és professora de secundària i escriptora. Actualment és professora a l’institut de Vilablareix i, esporàdicament, col·labora a la premsa local (Revista de Girona, Revista Alberes, Gavarres). Ha publicat tres novel·les: Com llunes de Saturn (Brau, 2013, amb què ja va ser finalista del Casero el 2010), Rèquiem per a contrabaix (Pagès, premi Ciutat de Mollerussa 2013) i El color de la pèrdua (Brau, 2022). També ha publicat el recull de relats Entrades exhaurides. Històries de desamor quotidià i altres psicopaties (Brau, 2015) i fragments del poemari El vespre que va morir la Jana (premi Carminis 2009).

Dan Arbat (Girona, 1975) és llicenciat en història i art i diplomat en ciències religioses i aquesta novel·la és el seu debut literari.

Lliurament i més actes

La sala La Planeta ha acollit l’acte de lliurament dels premis i, també, un homenatge als 45 anys de la Llibreria 22, amb una projecció de repàs històric. Al llarg d’aquesta setmana continuaran els actes relacionats amb el premi Casero, com ara el recital Com l’estel que no hi és, amb la poeta Berta Giraut i la saxofonista Mireia Tejero, i, entre d’altres, Jordi Llavina recitarà poemes d’Un llum que crema, amb què va guanyar el darrer premi Carles Riba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid