Llibres

CULTURA

Mor d’accident la reconeguda historiadora de Molins Gemma Tribó

Autora de diversos llibres i articles va ser degana a la facultat d’Educació de la UB

La historiadora de Molins de Rei Gemma Tribó Traveria (Manlleu, 1951) va morir el passat dia 26 als 72 anys a conseqüència de les seqüeles d’un desafortunat accident. Era doctora en Història Moderna i Contemporània, catedràtica d’escola universitària i professora jubilada del Departament de Didàctiques Aplicades de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

Tribó va dedicar-se durant 36 anys a la formació de mestres a la Universitat de Barcelona (UB). Un dels seus objectius era que el coneixement arribés a tothom. Sempre va imprimir als seus estudis la seva pròpia consciència social d’esquerres ja que va ser una activista política des de la seva etapa d’estudiant. Un dels seus articles més coneguts és “El nou perfil professional dels professors de secundària” (2008). Va ser degana de la facultat d’Educació de la UB durant dos mandats entre el 2000 i el 2008. El 1999 va rebre el Premi Llorenç Presas de recerca i a Molins va impulsar la revista “Espai de recerca”, de la qual en va ser la primera presidenta.

La didàctica de la història el va portar a escriure el llibre “Ensenyar a pensar històricament: els arxius i les fonts documentals en l’ensenyament de la història” (2005). Tribó també va cultivar la literatura. Així, el 2018 va publicar la novel·la històrica “Avui per tu, demà per mi” (2018). El protagonista era el seu pare, Miquel Tribó, un mestre de la República que va acabar essent professor de les escoles “nacionals” de Molins (1958-1973). La idea amb aquest treball era el d’acostar la història als més joves i a les persones amb dificultats de comprensió amb un text de lectura fàcil.

Tribó, filla de mestres, va instal·lar-se de ben petita a Molins. En el municipi no va amagar el seu compromís polític. Va participar en les llistes municipals “Reviu Molins en Comú” el 2019 i de “Molins en Comú Podem” el 2023. Havia estat militant antifranquista i simpatitzant del PSUC i Iniciativa. En la seva última obra va estudiar la crisi agrària al Baix Llobregat (1860-1939), una revisió de la seva tesi doctoral del 1989. Ara mateix, estava treballant en un llibre sobre la Unió de Pagesos al Baix Llobregat i un altre sobre el Canal de la Dreta del Llobregat, que havien de publicar-se el 2024. Va ser incansable fins al final. A Molins la commoció per la seva pèrdua ha estat gran.

Avui al migdia s’ha fet un acte de comiat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona