Patrimoni

Port de la Selva

Descobreixen tres grans cases al poblat de Santa Creu de Rodes

L’última campanya d’excavacions al poblat medieval de Santa Creu de Rodes, al Port de la Selva, ha posat al descobert tres cases de grans dimensions i amb elements arquitectònics “comuns” en un raval “extramurs”, que datarien d’entre finals del segle XIII i el XIV, segons recull l’ACN. L’arqueòloga Anna Maria Puig diu que els habitatges tenien almenys una planta baixa i un primer pis i que, molt possiblement, la part de baix es dedicava a bestiar o botiga. Amb la documentació que es conserva, s’ha pogut posar nom i cognom als seus propietaris.

La troballa coincideix amb l’etapa final de les excavacions en aquest jaciment “excepcional” i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural farà ara l’encàrrec del projecte per museïtzar-lo. Les excavacions van començar el 2006 amb un conveni amb la Universitat de Barcelona i any rere any s’hi han anat fent intervencions que han permès anar elaborant una fotografia del poblat que reprodueix a la perfecció l’estructura de les societats feudals de l’època. Se sap que hi havia una primera torre de vigilància a l’entorn on posteriorment es va aixecar l’església de Santa Helena, ja a l’etapa altmedieval. L’església apareix documentada en una epístola del papa Benet VI l’any 974. A partir del segle XIX, l’espai va anar atraient població i va començar a tenir cases a la zona del cementiri. Durant la segona meitat del segle XII, les edificacions eren de petites dimensions i estaven envoltades per un recinte emmurallat, segurament, de fusta.

Al llarg d’anys d’excavacions, s’hi va localitzar una necròpolis datada entre el segle VIII i el IX. Es van documentar cinc tombes antropomòrfiques, en males condicions i amb poques restes òssies. Entre la segona meitat del segle XIII i el XIV, “ja hi ha un projecte d’urbanització més pautat, amb cases petites i llargues que van donant lloc a una població molt més gran”, que s’escampa més enllà del primer recinte que envolta l’església del poble i que ja en traspassa els murs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid