Llibres

nit de l’edició

Patrici Tixis: “El sector del llibre té bona salut”

El Gremi d’Editors de Catalunya va celebrar ahir al vespre la Nit de l’Edició al Teatre Goya de Barcelona. S’hi van lliurar el premi Atlàntida, el Memorial Fernando Lara i el premi de traducció Ángel Crespo.

El premi Atlàntida va ser per als municipis de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) i Urueña (Valladolid) per “l’enorme esforç i perseverança en defensa de les llibreries i del llibre i per la dedicació a la dinamització econòmica, cultural i turística dels municipis a partir de la recuperació d’espais urbans com a llibreries que, a més, fomenten la lectura amb esdeveniments vinculats a la literatura”.

El 29è Memorial Fernando Lara, que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya, va ser per a Eugènia Broggi, editora de L’Altra Editorial. El premi de traducció Ángel Crespo, que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, va ser per a Núria Molines Galarza, per la traducció de l’alemany al castellà d’El hombre del jazmín y otros textos, d’Unica Zürm.

Durant la Nit de l’Edició van ser homenatjades la col·lecció Bernat Metge (Editorial Alpha) i Editorial Joventut, pels 100 anys d’activitat, també Ediciones Omega, pels 75 anys, i Editorial Corimbo, MTM Editores i Símbol Editors, que, totes tres, celebren el 25è aniversari.

Al matí hi va haver una roda de premsa a la Biblioteca Gabriel García Márquez, amb la presència del president del gremi, Patrici Tixis, i els alcaldes d’Urueña, Francisco Rodríguez San José, i de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler. La localitat d’Urueña, amb poc més de 200 habitants, disposa, entre altres espais culturals, de nou llibreries, i va ser la primera Vila del Llibre a l’Estat espanyol. Calonge, que va partir del model d’Urueña, va voler dinamitzar les visites al poble amb les actuals set llibreries i tres més en perspectiva. “La part de platja de Sant Antoni té molt turisme de temporada, però poca gent visitava Calonge, a l’interior, i el poble estava degradat”, va explicar Soler. El resultat de la iniciativa ha estat òptim perquè “també s’han obert dos restaurants i s’està construint un hotel”, va afegir.

Ja dins de l’àmbit global de l’edició, Patrici Tixis va destacar que, la del llibre, continua sent “la primera indústria cultural del país i la que rep menys subvencions”. A Catalunya dona feina de manera directa a uns 14.000 treballadors i, a l’Estat espanyol, a uns 30.000. Sumant-hi els llocs de treball indirectes, arriben a 35.000 i 80.000 llocs, respectivament.

Formen part del gremi unes 200 empreses que gestionen uns 350 segells editorials, un 95% del total. Un 53% de la producció editorial a l’Estat espanyol es fa a Catalunya i un terç del total de llibres publicats són en català.

El 2022, a l’Estat espanyol es van facturar 1.442 milions d’euros. La venda de llibres ha augmentat un 3,5% i les llibreries reforcen el paper d’establiments de referència per als lectors a Catalunya.

L’augment de venda de llibres en català ha estat d’un 12%. “Era un augment, una normalització, que esperàvem”, va afirmar Tixis, que també va comentar que “tot suma”, com ara la diada de Sant Jordi, “la d’aquest any va ser espectacular”, i la Setmana del Llibre en Català.

“El gremi reclama a les administracions un compromís decidit en el foment de la lectura, la protecció de la propietat intel·lectual, la regulació de l’ús de la intel·ligència artificial i el suport a la internacionalització.”

“El sector, en conjunt, té bona salut, tenint en compte que ha superat dues crisis, la de la pandèmia i la de l’augment de costos, en el paper i el transport”, va afegir Tixis.

Entre els principals reptes que afronta el sector del llibre, hi ha seguir eixamplant la base de lectors, el bon ús de la intel·ligència artificial, la internacionalització, la innovació i la sostenibilitat. També la defensa de la propietat intel·lectual, és a dir, lluitar contra la pirateria. El 93% dels llibres venuts són en paper. El 7% restant són llibres digitals i audiollibres. Hi ha un 27% de lectors que asseguren llegir en format digital, per tant, un 20% dels llibres que circulen ho fan de manera fraudulenta, amb unes pèrdues d’uns 200 milions d’euros anuals.

Quan li van preguntar pels problemes econòmics i els conflictes laborals d’Enciclopèdia Catalana i l’editorial Vicenç Vives, Tixis va apel·lar als estatuts del gremi, segons els quals no poden opinar sobre les empreses particulars que en formen part. “Esperem que puguin redreçar la seva situació”, va ser l’únic comentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA