Música

SIDONIE

EL GRUP BARCELONÍ, TOT UN CLÀSSIC DEL POBLENOU, TÉ NOU DISC I ACTUARÀ DUES NITS SEGUIDES EL GENER A LA SALA GRAN DE RAZZMATAZZ

“Si alguna cosa deixem de llegat, seran les melodies”

“En una entrevista a Ferran Adrià ningú li preguntaria mai l’edat, però als músics és una pregunta que ens cau sempre”

“Jo puc pagar la hipoteca gràcies a Sidonie i, per tant, està bé que experimenti, però tampoc puc cagar-la massa”

“Serà la propera cosa que farem quan entrem en un estudi, ens il·lusiona...”

Marc, Axel i Jes.
Ens reunim amb Sidonie al local del Poblenou on han assajat sempre. “Si això abans era el ‘Manchester català’ ara s’ha convertit en el «brunchester».” Fem broma tot al·ludint als nous locals que imperen al barri. Al Poblenou, precisament, Sidonie presentarà el nou disc: els dies 27 i 28 de gener, a la sala gran de Razzmatazz.

Al mateix local del Poblenou on assagen des de fa ben bé un quart de segle, els de Sidonie ens atenen per parlar del seu nou disc d’estudi, Marc, Axel y Jes (Sony), publicat a finals d’octubre, i també de moltes altres coses de la vida.

‘El regreso de Abba’ era un disc conceptualment ambiciós i amb un punt llatí. ‘Marc, Axel y Jes’, en canvi, és força diferent.
[Marc] Sí, cada disc sol ser un reflex d’allò que escoltes en cada moment i, en aquesta ocasió, havíem estat escoltant molt els Jam, els Buzzcocks, els dos primers treballs d’Elvis Costello... Discos, en resum, que ens van empènyer a centrar-nos en les melodies i posar-les en el primer pla de les cançons. [Jes] Amb els Buzzocks, de fet, vam actuar-hi per les Festes de la Mercè del 2002 i he de confessar que vaig menystenir-los equivocadament, tot pensant que eren molt dolents. Però quan hi pares atenció t’adones que són un grup de tornades i melodies tremendes, amb una potència brutal... [Axel] Ens va motivar molt que el disc exaltés aquesta essència de nosaltres tres tocant la guitarra, el baix i la bateria en un mateix local d’assaig. Sempre ens ha agradat fer girs, bastir les cançons de manera diferent de quan les escoltes en el disc, però aquesta vegada volíem enaltir aquest nucli dur del grup...
Creuen que, una mica, és nedar contra corrent?
[Marc] No, de fet, una de les coses que ens ha esperonat a fer un disc així és veure la gran quantitat de grups, sobretot a Madrid, i especialment formats per dones, que han sorgit després de Carolina Durante i que estan en aquest mateix corrent. Sempre parlem de si tornaran les guitarres... Les guitarres ja han tornat, encara que en moltes ràdios no se’n facin ressò.
Es deixen aconsellar per veus més joves?
[Marc] Sí, és una cosa que mai no havia fet i que crec que ens ha anat molt bé. Sempre penso en com Nigel Godrich [productor de Radiohead] va discutir-li moltes coses a Paul McCartney, tot un beatle, mentre feien Chaos and creation in the backyard (2005), que és una cosa que pocs s’havien atrevit a fer, i d’allò en va sortir el millor disc en solitari de McCartney. A mesura que complim anys hi ha coses que convé tenir en compte, perquè veus molts músics tant de fora com d’aquí que, per mantenir-se, han anat seguint una inèrcia però costa molt que et despertin una emoció...
Sidonie ja supera els 25 anys...
[Marc] Tota creació ve, crec, d’una energia sexual que, amb els anys, es va apagant. I jo em preguntava, amb perdó: “Marc, tu ja no tens les tremperes matineres de quan tenies 20 anys... T’afectarà, això, creativament parlant?” Doncs sí, això t’afecta, per la qual cosa no queda cap més remei que posar-se a treballar el doble, o el triple, i deixar-se guiar, com deia, per gent més jove que et digui si aquesta cançó la veuen clara o no.
Per què tan sovint parlem de l’edat, quan parlem de rock?
[Marc] Hi ha l’aspecte físic dels concerts... En una entrevista a Ferran Adrià, però, ningú li preguntaria mai l’edat, però als músics, i suposo que també als actors i les actrius, és una pregunta que ens cau sempre. Amb un novel·lista es dona per fet que pot ser capaç d’escriure la seva millor obra amb 60 anys. [Axel] El que es valora en la majoria de professions, precisament, és l’experiència. Es dona per descomptat que com més experiència tinguis, millor faràs la teva feina.
“«Es muy pop»”, diu una de les cançons. Els ha dolgut que, despectivament, es digués que Sidonie era un grup massa pop?
[Marc] Fa uns anys sí, fins al punt que vam fer un disc, El Fluido García (2011), en què rebutjàvem fer tornades, ja que ens acomplexava fer una música que s’estigués convertint en una cosa massa melòdica o comercial. Al final, però, hem entès que si alguna cosa deixem de llegat Sidonie, seran les melodies.
La discografia del grup sembla obeir al principi newtonià d’acció i reacció.
[Marc] Sí, perquè, al final, l’enemic a batre sempre ets tu mateix. Jo puc pagar la hipoteca gràcies a Sidonie i, per tant, està bé que experimenti, però tampoc puc cagar-la massa. Aquesta mena de coses també s’han de poder dir. Cal, doncs, buscar una fórmula per mantenir-nos i, alhora, continuar sent capaços de fer cançons que puguin emocionar.
Quan sortirà el ja anunciat disc de Sidonie en català?
[Axel] Serà la propera cosa que farem quan entrem en un estudi. Esperem que el 2024 ja es pugui escoltar alguna cançó. És un projecte que ens il·lusiona...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA