Llibres

En marxa el 66% de les mesures del Pla Nacional del Llibre i la Lectura

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura s’està desplegant arreu de Catalunya amb la participació de tots els departaments de la Generalitat i la implicació del sector literari i educatiu. Així, des que el Pacte va ser aprovat pel Govern, el passat mes de juliol, ja s’han posat en marxa diferents mesures per fomentar l’hàbit lector, des de la infantesa fins a la vellesa.

En concret, en aquests cinc mesos s’han desplegat 49 de les 73 mesures previstes en el Pla (el 66% del total). 25 es donen per executades el 2023, però són recurrents i, per tant, en molts casos es repetiran amb ampliacions en els anys següents. Altres 24 estan en curs (la majoria en estat avançat d’execució) i 24 mesures més, també contemplades en el Pla, estan previstes a partir de l’any que ve.

Algunes de les mesures en desenvolupament són el programa Lletres a les aules, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament d’Educació, que acosta els autors literaris a les escoles amb l’objectiu de fomentar la lectura i la comprensió lectora. El nombre de visites ha crescut, passant de 475 al 2022 a 552 al 2023. Es calcula que uns 27.600 alumnes han pogut gaudir del programa.

També el programa de mediació lectora en residències per a gent gran. S’han posat a disposició dels usuaris de les 16 residències gestionades pel Departament de Drets Socials a diferents punts del territori 16 títols de revistes i l’adequació d’un espai de lectura on poder-les consultar.

S’han incrementat els ajuts a editors per a la promoció del llibre en català i occità. La línia, convocada l’any 2023, té una dotació de 300.000 euros. Les subvencions atorgades han beneficiat 43 empreses editorials

També s’ha organitzat un cicle permanent d’activitats contra la censura a les biblioteques públiques. S’està treballant en l’organització d’un circuit amb dues exposicions per al 2024 per a les biblioteques sobre aquesta temàtica i d’altres activitats complementàries en col·laboració amb el PEN Català.

Entre d’altres mesures, s’ha consolidat i enfortit el sector llibreter. La línia, convocada l’any 2023, té una dotació de 700.000 euros. Les subvencions atorgades han beneficiat 109 llibreries, de les quals 10 són llibreries de nova creació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA