Còmic

Mirador

Històries de persones sense persones

Un dels grans avantatges del llenguatge del còmic, tot i la pressió que pot sentir ara per part de les pantalles, és la capacitat de ser innovador i experimental amb només l’ús del talent i la imaginació. No calen inversions milionàries en tecnologia per sorprendre el consumidor del producte. A Roger Ruppmann Tobella només li ha calgut un llapis per oferir una visió fresca i innovadora en la novel·la gràfica Ahir em vaig fulminar el diazepam (Símbol Editors). Bé, pot ser que li hagi calgut un llapis i l’activació de processos mentals i creatius.

La gràcia de tot plegat és que l’autor ha construït una història centrada en fets de gran voltatge humà, però en què gràficament la presència de les persones és nul·la. El relat circula i s’expressa mitjançant els objectes i paisatges que envolten la vida dels protagonistes.

Però a banda d’aquest recurs, diguem-ne tècnic o estilístic, Roger Ruppmann Tobella ofereix una obra plena de contingut. Ens parla de coses contemporànies com ara encarar la família en els nous contextos generacionals que han trencat l’hegemonia del patriarcat. Pares i fills es fonen en una sola amalgama multidireccional que costa molt de conduir per part dels progenitors que volen trencar motlles d’educació, fet que porta sovint a tirar de veta de l’ajut de substàncies com el diazepam. De fet aquest producte farmacèutic ha estat al voltant de molts dels conflictes familiars, tant de parella com de relació amb els fills en les darreres dècades.

Podem dir que la naturalesa d’aquesta família que mai veiem queda prou definida amb conceptes i imatges que surten a les vinyetes: ioga, ansietat, quilocalories, “m’expliques un conte”, programari, “necessito el meu espai”, abusos, punt d’informació. És a dir, una família amb un esquema convencional però que cerca uns nous valors i una nova manera de viure a l’estil dels urbanites que com els protagonistes d’aquesta història se’n van a viure al Montseny.

L’autor d’aquest còmic, Roger Ruppmann (Barcelona, 1978) és dissenyador, la qual cosa queda força palesa per la seva capacitat de donar contingut narratiu als objectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA