Arts escèniques

Núria Guiu invoca l’ànima de la dansa des de la memòria de nou ballarines

La coreògrafa signa, amb Ingri Fiksdal, ‘Supermedium’, una producció ambiciosa impulsada pel Mercat de les Flors

Lara Barsacq presenta dues peces, aquests dies, també sobre la memòria del cos

Si fins ara, Núria Guiu s’ha centrat en les xarxes socials com a canals de la dansa i la connexió amb el públic (Likes, Spiritual boyfriend i Cyberexorcisme), ara és el cos el que fa de canal de transmissió. Guiu, que ja van fer una primera aproximació a aquesta peça amb la coreògrafa noruega Ingri Fiksdal a Medium (2023), presenta des de dimarts i fins diumenge al Mercat de les Flors Supermedium en què fins a nou ballarines exposen la dansa que els ha traspassat el cos durant tot el seu aprenentatge. La música abstracta d’Uge Pañeda permet que es balli a l’uníson un exercici d’un vídeo de Rosalia al costat d’un pas de ballet o un fragment de Pina Bausch o Àngels Margarit. Supermedium busca el vessant de les artistes ballarines com una mena de bruixes marginades per un treball massa exigent i molt poc reconegut, des d’on, en canvi, s’invoca als valors i s’alliberen les tensions d’una societat.

Aquesta és la quarta aventura del projecte Cèl·lula, que impulsa el Mercat de les Flors, procurant normalitzar que aquesta casa de la dansa pugui produir amb la mateixa facilitat que ho fan els altres teatres públics (TNC, Lliure o Liceu). Cèl·lula dona l’oportunitat a artistes residents o associats del Mercat a què puguin produir una peça de gran format (en aquest cas, fins a nou ballarines, en les que també s’hi ha incorporat a darrera hora la mateixa Núria Guiu). El projecte va quedar mig escapçat per la catàstrofe de la pandèmia, però sí que s’han aconseguit mostrar treballs en gira com Rèquiem nocturn de Pere Faura; Made of space de Maria Campos/ Guy Nader. Flamingos, d’Albert Quesada, ara per fi assolirà tancar la seva gira. Margarit confia que es mantingui la inèrcia del darrer any. En pocs dies, per exemple, ja es fan audicions per a la cinquena Cèl·lula, que es presentarà l’any vinent al Mercat.

Lara Barsacq

La directora del Mercat ha fet coincidir les funcions de Supermedium amb la presentació d’una altra ballarina i coreògrafa, que també treballa amb la memòria de la dansa per traslladar-la a la contemporaneïtat. Lara Barsacq presentarà La grande nymphe (25 i 26 de gener) i Fruit tree (27 i 28 de gener) en horaris compatibles a la presentació de treball de Guiu/Fiksdal. Núria Guiu cita Jaime Conde-Salazar, quan sentencia “la dansa del futur ve del passat”. Revisant la dansa anterior es pot construir un futur millor, confia amb un optimisme encomanadís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA