Arts escèniques

TEATRE

El teatre professional a Catalunya vol omplir 60.457 butaques el 16 de març

‘Cap butaca buida’ ha implicat 145 teatres de tot el territori, la meitat dels que es comptabilitzen com a seus estables

La meitat de l’oferta (30.519 butaques) estan disponibles a Barcelona

Cap Butaca buida. La cerca de teatres que vulguin adherir-se a la campanya ja ha estat un èxit en la primera edició. S’ha aconseguit vincular 145 teatres (47 de la ciutat de Barcelona, 61 de la seva demarcació; 12 de Girona; 11 de Lleida i 14 de Tarragona) amb 176 funcions (els 47 teatres de Barcelona preparen 78 sessions) i fins a 60.457 butaques disponibles. La cita serà el dissabte 16 de març. A partir d’avui, la xifra del web anirà descomptant les butaques que falten per omplir.

Quantes localitats hi ha disponibles a Catalunya per veure art en viu? Des de la Generalitat, tenen comptabilitzades unes 148.000 butaques, una xifra que seria el sostre del Cap Butaca buida, que es preveu en tres o quatre anys. Però les estadístiques oscil·len depenent si es comptabilitzen els teatres de centres parroquials, o si se sumen les instal·lacions als pavellons per a festes majors...

Tots els espectacles que es representen aquesta data són professionals. Aquesta condició permet que es garanteixi una àmplia contractació per aquell dia. Toni Albadalejo (membre de la unta d’Adetca) calcula que podrien ser prop de 1.500 contractes, entre actors i tècnics. Per a Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), aquesta campanya ha de servir per recuperar el nivell de contractació a sales municipals de fa una dècada. Casanovas calcula que es podrien comptabilitzar uns 3.000 intèrprets a Catalunya. També és cert que pel 16 de març hi ha una cartera d’actors i tècnics vinguts d’arreu, com ara els musicals d’Historia interminable i de Los chicos del coro.

Totes les actuacions es programen en espais teatrals, en qualsevol disciplina; també poden ser concerts. El que s’ha descartat és incloure la programació del Palau de la Música o L’Auditori perquè són espais estrictament musicals. Sí que s’han afegit sales de la Federació d’Ateneus de Catalunya (14) sempre que programin espectacles professionals; no es comptabilitza si hi ha altres funcions amateurs.

Cap Butaca buida és un repte inèdit. Serà el primer rècord guinness mundial. Mai ningú ha convocat a un territori per omplir els teatres en un dia concret. Adetca, amb el suport del Pla d’Impuls del Teatre, el prepara per al 16 de març. Es vol planejar com el Sant Jordi de Teatre, i sempre estarà proper al Dia Mundial del Teatre. De fet, ja s’ha avançat la data de la pròxima edició: el 22 de març del 2025. Programant-ho amb temps, es donarà l’opció a què les sales municipals i privades pensin a reservar una actuació per aquella data. Molts teatres lamentaven, en aquesta primera campanya, que no han pogut sumar-s’hi perquè ja estava el cartell tancat molt abans de l’inici del Cap Butaca Buida.

Una gala a El Molino

Cap Butaca Buida comptarà amb una potent campanya, també a la televisió. El 16 de març hi haurà un plató a El Molino per centrar la informació . També Fel Faixedas i Carles Xuriguera representaran la seva ‘Festa grossa’, un espectacle que celebra els seus 25 anys als escenaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona