Arts escèniques

ART HÍBRID

Fontcuberta ‘truca’ el dol per l’amor trencat en l’aparició de l’Alzheimer

El Liceu acull divendres una sessió única de ‘Winterreise’ que fusiona el ‘lieder’ de Schubert amb la poesia de Susanna Rafart

El fotògraf signa la seva primera proposta escènica amb dramatúrgia d’Anna Ponces

“Compten més els adjectius que els substantius”. Així defineix el director artístic del Liceu Víctor García de Gomar el concert únic d’aquest divendres amb la participació del fotògraf crític i assagista Joan Fontcuberta. Winterreise, de Schubert amb textos de Wilhelm Müller insinua el desarrelament social d’un jove que s’aïlla en la Natura després d’un trencament amorós. Ara, Fontcuberta planteja que el desarrelament sigui amb la mateixa memòria personal, insinuant que el personatge (que representa el baríton Michael Volle acompanyat al piano per Helmut Deutsch) va perdent la seva identitat en un món interior que es fa malbé. El fotògraf juganer amb els seus viratges (en la peça hi inclou fotos dels músics de l’àlbum infantil) intercanvia els arguments de dol com si fos un trucatge fotogràfic.

La dramaturga Anna Ponces compta amb el vers de Susanna Rafart per bastir dos personatges nous (la dona i la cuidadora d’aquest malalt d’alzheimer) que van comprovant com la relació es va degradant, com si fossin uns negatius fotogràfics, afectats per un fong.

Si Fontcuberta ja va imprimir l’ombra espectral de Margarida Xirgu en una imatge que avui es pot veure al vestíbul del Romea, ara utilitza plaques fotogràfiques de Francesco Chigi Albani della Rovere (1881-1953), un aristòcrata enamorat de retratar la Natura dels Alps. Fontcuberta va interessar-se per uns 500 negatius en fase de deteriorament de l’arxiu públic italià. D’aquelles 500 imatges en va extreure unes 3.000 fotografies jugant amb el pas de la llum i els detalls de cada una d’elles. Ara, tot aquest treball que il·lustra aquest concert prendrà forma en un llibre d’artista en què se servirà encapsulat. Dins hi haurà les impressions amb fongs: Si la propietat del llibre vol veure’l i obrir-lo deixarà que els fongs s’escampin per les imatges (i possiblement, més enllà). Si el manté encapsulat, els fongs quedaran latents, sense destruir el material, que continuarà inaccessible.

Aquest matí ja hi havia un 61% d’entrades venudes, celebrava De Gomar. El Liceu està potenciant la hibridació de les arts incorporant artistes plàstics en instal·lacions al Saló de Miralls o, fins i tot, oferint-los encàrrecs. El maig passat, per exemple . Jaume Plensa servia el seu univers de figures calmoses per a un Macbeth amb música de Verdi.

Per a Anna Ponces, aquest Viatge d’hivern (Winterreise, en el nom original) de Schubert transporta d’un món real a un d’interior, d’aïllament i mort. En la seva dramatúrgia el món real va copsant com el món interior del protagonista es distancia irremeiablement provocant un dolor que, per una altra banda, trasllada l’acció a l’eternitat, a una pau de l’individu amb la Natura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA