Música

música

Sak Noel: de ‘Loca People’ a Los Angeles i els Grammy Llatins

El discjòquei i productor de la Cellera de Ter, instal·lat des de fa 7 anys als Estats Units, dirigeix el segell Barnaton i ha remesclat temes per a Madonna o Maroon 5

Avui actua a Platea de Girona

Aquesta és la versió electrònica i ballable del somni americà: el 17 de novembre del 2010, un jove productor i discjòquei de la Cellera de Ter –llavors tenia 27 anys– va penjar a Youtube, d’una manera totalment autogestionària, un videoclip dirigit per ell mateix d’una cançó de ritme insistentment sincopat titulada Loca People (La gente está muy loca). “De seguida, vaig comprovar que no parava de créixer el nombre de visualitzacions. No sabia on aniria a parar tot plegat”, explica el seu autor, Sak Noel (1983), que un any després ja havia aconseguit un número 1 al Regne Unit amb aquest cant a l’hedonisme ambientat, en el videoclip, a la Rambla de Barcelona i la discoteca Millennium & Cosmic Club de Sils.

Èxit internacional

Tretze anys després del seu primer èxit internacional, Sak Noel, de nom real Isaac Mahmood Noell, viu i treballa a Los Angeles des de fa set anys i té nacionalitat nord-americana. Des d’allà controla el seu propi segell, Barnaton –una fusió de Barcelona i el sufix “ton” de molts gèneres i subgèneres, entre ells el reggaeton–, ha remesclat cançons per encàrrec de grans artistes internacionals com ara Madonna i Maroon 5 i, entre altres fites, ha actuat a la cerimònia dels Grammy Llatins amb Pitbull, quan aquest va versionar Loca People amb el títol Crazy People. I també porta un temps treballant amb Lil Jon, que va triomfar a l’última Super Bowl. A través de Barnaton també treballa amb altres artistes, però “sense cap exclusivitat” que els lligui al segell. “Que la gent faci el que vulgui i que es guanyi la vida de la forma que vulgui”, és la seva màxima.

Tot i que no és la seva activitat principal ara mateix (“La meva carrera no depèn dels shows”), Sak Noel ha actuat per tot el món. Ara mateix està portant a terme una gira hivernal que l’ha portat per clubs de Canadà, els Estats Units, Lituània, Finlàndia i Estònia. Curiosament, on no recorda haver actuat mai és a la ciutat de Girona, on ho farà aquesta mateixa nit, a la sala Platea. “Serà una sessió amb un 90% de temes meus o de temes que he remesclat i puc considerar meus. El 10% restant són temes d’altres artistes que crec que poden encaixar en la meva proposta i li poden agradar al meu públic”, explica Sak Noel.

Creador de continguts

Tot i que, després de Loca People, va tenir altres grans èxits internacionals com ara Trumpets i Tócame, Sak Noel no centra ara la seva activitat en la creació de noves cançons “completes” sinó en un altre concepte, més en la línia del món actual: la creació de continguts. “Estic en contacte permanent amb els meus seguidors i amb plataformes com ara Tik-Tok per veure què interessa en cada moment, i puc arribar a treure un tema per setmana, encara que no estigui completat al cent per cent. Ara la música ha perdut valor i no val la pena fer un gran llançament d’un tema complet amb el videoclip corresponent. Cada cop el negoci està més orientat cap a la creació de continguts, ja que tothom és ara creador de continguts a través de les xarxes”, afegeix. A la pàgina web de Barnaton , s’hi poden adquirir els anomenats sample packs, a partir dels quals els usuaris poden crear les seves pròpies cançons, com és molt habitual actualment en les músiques urbanes, en estudis casolans on els instruments tradicionals han estat substituïts per eines 100% digitals.

Retorn als orígens

Tot i la distància que separa Los Angeles de la Cellera de Ter, on torna quan pot per veure la família, Sak Noel està tornant musicalment als seus orígens per dues vies: a les seves arrels pakistaneses, a través de la sonoritat oriental o aràbica d’alguns dels seus temes, com ara Bhangra o la seva recent remescla de l’ Aserejé de Las Ketchup. Però també torna a les seves arreles catalanes, ja que té previst reactivar el projecte Mak & Sak feat. Xana, amb el qual va llançar diversos temes de dance en català abans de Loca People, com ara Em poses a 100 o Indecent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid