Art

ART

La Fundació Fenosa aposta per la museografia orgànica

La Fundació Fenosa del Vendrell ha renovat la seva museografia amb una aposta clara per un tipus de conservació patrimonial en sintonia amb la sostenibilitat mediambiental. “Un nou model de museografia orgànica que s’ha aplicat a les tres sales de la col·lecció permanent”, apunta la directora del museu, Nekane Aramburu, que des del seu nomenament en el càrrec, fa poc més d’un any, va començar a treballar per aquest projecte.

La renovació ha seguit els criteris de climatització amb què compta l’edifici, un palau del segle XVI, seguint igualment els plantejaments de la seva fundadora, Nicole Florensa: que sigui un espai museístic que serveixi per mostrar i conservar els originals de terracota i guix que va realitzar l’escultor al llarg de la seva extensa trajectòria. Per a això va concebre una disposició en els passadissos i les tres sales, que ella mateixa va dissenyar fa mes de vint anys.

Al nou estudi museogràfic concebut per Nekane Aramburu “es manté aquesta essència actualitzant els criteris, establint pautes de conservació preventiva i establint un tipus de recorregut basat en temàtiques i cronologies”, que s’aproximin a les diferents etapes de l’artista.

En la primera sala es mantenen els originals de gran format i peces icòniques com els busts de Dora Maar, Paul Eluard i Jean Cocteau. La segona sala abasta les etapes inicials de l’escultor, amb peces de caràcter clàssic i modernistes, la fase vinculada a referències mitològiques, d’erudits de l’antiguitat o de la història de l’art. La tercera sala de la col·lecció permanent consta de tres parts: una primera, els retrats i busts realitzats per encàrrec i els de familiars i creadors del seu cercle d’amics (des de Jorge Guillen a Elsa Triolet), una segona part on és possible aproximar-se al seu univers involucrat en el medi ambient (vegetació, elements d’aigua, aire...) i el seu camí a través d’aquesta línia del natural cap a la tercera part, l’abstracció.

En una pròxima fase s’intervindrà el passadís que condueix al jardí d’escultures. La restauració i revisió preventiva especialitzada l’ha dut a terme Guillem Masalles.

La mateixa Nekane Aramburu oferirà aquest dissabte (12 h.) una visita guiada per donar a conèixer la nova museografia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA