Arts escèniques

Teatre

Fel Faixedas i Carles Xuriguera fan un homenatge còmic a ‘Les mares’

El duet estrenen demà (20 h) al Teatre de Salt el seu nou espectacle “basat en fets reals”

El dissabte 9 de març oferiran dues funcions més

“Ara que hi pensem, hauríem de començar l’obra amb allò de: Basat en fets reals”, declaren Fel Faixedas i Carles Xuriguera, dos amics i companys d’escenari de fa temps, que formen un duet còmic consolidat des que es van separar, ara ja fa quinze anys, de Teatre de Guerrilla. Ho diuen en relació al nou espectacle que demà estrenen al Teatre de Salt, Les mares, que té un fort component sentimental perquè està basat en les seves pròpies mares, peixateres les dues, i que formen part d’una generació “que ni van viure la Guerra Civil –sí la postguerra– ni tampoc eren les dones empoderades que les van seguir”, com remarquen. “Dones que mai han tingut somnis, més enllà de tenir fills i cuidar la família; poc més”, afegeixen.

D’aquesta forma, amb un homenatge implícit a aquesta gent, Faixedas i Xuriguera porten a escena una nova proposta humorística inspirada en anècdotes i vivències de les seves pròpies mares, que malauradament ja no son aquí. “Hem contactat amb amigues seves i ens han dit que s’hi han sentit identificades”, han explicat els dos artistes, que també han confessat que, de fet, es van conèixer de joves quan encara cadascú treballava de peixater ajudant a casa.

En l’espectacle, amb una posada en escena minimalista, concentrada en els diàlegs entre els dos actors, hi ha escenes costumistes amb pinzellades d’autoficció, com és habitual en els seus muntatges. Aquest comença amb en Feixedas que ha tingut una idea brillant que intentarà dur a terme malgrat la resistència d’en Xuriguera. Necessitaran, per això, l’ajuda de les seves mares que, gràcies a l’art del teatre i malgrat ja no formar part d’aquest món, apareixeran a escena per parlar-nos del seus fills.

Junts, Faixedas i Xurigeura han concebut cinc espectacles, comptant aquest: No som res (2010, Live (2011), Ni rastre del que vam ser (2021) i Festa grossa (2023). Les mares (2024), abans que reprengui la gira prevista passat l’estiu, s’estrena demà al Teatre de Salt (20 h) i se’n faran dues funcions més dissabte (17 h i 20 h).

 El 8-M, una coincidència Per al duet còmic, que l’estrena coincideixi amb el 8-M ha estat una casualitat. “No s’ha fet de manera volguda; al setembre el teatre ens va proposar portar-hi Festa Grossa, però estava pensat més com a un xou d’estiu per a festes majors”, diu Faixedas. “Però aleshores els vam oferir la idea en què treballàvem i ens van oferir estrenar Les mares aquest cap de setmana; i ara, quan hem vist que coincideix amb el 8 de març, hem pensat que és molt bo”, admeten



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA