Art

CULTURA

Can Maristany a canvi del centre d’art contemporani

El sector cultural de Sant Cugat està en plena ebullició després que el govern municipal, format per Junts i ERC, aprovés, el darrer ple , no seguir pagant d’aquí a sis mesos el contracte de lloguer i els costos de gestió –manteniment, neteja i subministraments– del centre d’art Maristany, que suposen 102.000 euros anuals, i n’anunciés una reubicació temporal a altres espais municipals de manera consensuada amb la Taula d’Arts Visuals i Plàstiques.

Ateses les protestes d’artistes i ciutadans viscudes en el ple, amb intervenció inclosa en l’audiència pública, l’alcalde, Josep Maria Vallès, i la regidora de Cultura, Núria Escamilla, es van reunir, dijous, amb representants de la plataforma SOS Maristany i membres de l’Associació de Crítics de Catalunya i de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya. Una solució exposada per Vallès va ser anunciar la convocatòria d’un concurs d’idees per al disseny arquitectònic d’un edifici singular per acollir el futur centre de creació d’art contemporani de Sant Cugat en uns terrenys municipals de 2.000 m² al carrer Andana.

Però els integrants de la plataforma, amb qui s’han de tornar a reunir en deu dies, continuen oposant-se a la idea del trasllat del local de tres plantes i 900 m² posat en funcionament el 2015 al carrer Àngel Guimerà en diversos espais, i es van concentrar el mateix dijous a la tarda perquè no els consola que la solució “sigui d’aquí a tres anys” quan es tracta d’un problema immediat, segons recollia Cugat.cat.

Fa uns dies que estan recollint firmes a la plataforma change.org perquè no es tanqui si no els garanteixen “un lloc equivalent en espai” i condicions que “allotgi, sense fragmentar, el projecte expositiu i formatiu del centre, així com totes les activitats vinculades”. Per això demanen a Vallès que reconsideri la decisió, perquè “suposa l’enfonsament del projecte i el seu teixit social, afectant no només tota la comunitat artística de Catalunya, sinó els milers d’usuaris, veïns, escoles visitants i altres components”.

L’alcalde va assegurar que l’executiu “creu en l’art, també en l’art contemporani” i és per això que no només donen “continuïtat al projecte de Can Maristany en altres espais”, sinó que projecten construir “un edifici propi i singular”, i va demanar la complicitat del sector de les arts visuals i plàstiques per treballar plegats i potenciar l’art contemporani. També va anunciar que en el ple d’abril s’aprovarà inicialment el projecte de la nova biblioteca central i, quan estigui feta, l’actual biblioteca Gabriel Ferrater es convertirà en la sala d’exposicions municipals.

El govern justifica la decisió de deixar de pagar el lloguer per la difícil situació econòmica de l’Ajuntament, amb un dèficit de 25 milions, argument que tampoc convenç l’oposició, que en el ple hi va votar en contra. La proposta de l’executiu a SOS Maristany és que a finals de juny la part de cursos i tallers artístics es traslladi a la Casa Aymat. Pel que fa a la part expositiva, tenen previst buscar durant els sis mesos de marge un espai municipal alternatiu per poder acollir-la.

La CUP també va participar en les mobilitzacions de dijous i, en una piulada a les xarxes, va recordar que l’espai on es vol aixecar el nou centre de creació era un espai destinat a habitatge públic. “Seguim improvisant, sense atendre les demandes del Maristany ni l’emergència d’habitatge”, van afirmar.

El 2023, el centre d’art Maristany, dedicat a l’exposició, la divulgació i la formació en art contemporani, va rebre 3.248 visitants generals, 1.132 escolars i 347 assistents a activitats vinculades a la part expositiva. A més, va acollir 329 participants en cursos i tallers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA