Cinema

cinema

‘Oppenheimer’ triomfa als Oscar amb set estatuetes

‘La sociedad de la nieve’ i ’Robot dreams’ s’han quedat finalment sense premi

El director Christopher Nolan i l’actor Cillian Murphy han estat distingits per la biografia del pare de la bomba atòmica

Oppenheimer ha estat la gran triomfadora dels Oscar 2024 en emportar-se set premis, inclosos tres dels quatre més importants: pel·lícula, director, per al britànic Christopher Nolan, i actor principal, per a l’irlandès Cillian Murphy. La pel·lícula biogràfica sobre el pare de la bomba atòmica s’ha emportat també els guardons a les categories de millor actor secundari (el primer que guanya l’actor Robert Downey Jr), banda sonora (Ludwig Göransson), fotografia (Hoyte van Hoytema) i muntatge (Jennifer Lame).

La sociedad de la nieve, de J.A. Bayona, s’ha quedat finalment sense estatueta. La zona de interés ha fet bones les travesses i s’ha endut l’estatueta a millor film internacional. A la categoria de millor maquillatge i perruqueria, per la qual estaven nominats Ana López-Puigcerver, David Martí i Montse Ribé, s’ha imposat Pobres criaturas. Tampoc ha tingut sort Pablo Berger i Robot dreams s’ha quedat també sense el premi al millor llargmetratge animat, que ha anat a mans del mestre japonès Hayao Miyazaki i Toshio Suzuki, per El chico y la garza.

El britànic Jonathan Glazer, director de La zona de interés, ha fet el discurs més compromès: “Totes les nostres eleccions es van fer per reflexionar i confrontar-nos en el present. La nostra pel·lícula mostra cap a on porta la deshumanització”, ha dit, i ha fet referència a les víctimes de l’atac de Hamàs i a les víctimes palestines del contraatac israelià. La seva pel·lícula s’ha endut a més el premi al millor so per l’esfereïdora reconstrucció que fa dels sons del camp d’extermini d’Auschwitz, ignorats per la família del responsable del camp, que viu tranquil·lament en una casa amb jardí just al costat. També ha estat molt emotiu el discurs de Mstyslav Chernov, Oscar al millor llargmetratge documental per 20 días en Mariúpol. “El cinema crea records i els records creen la història”, ha dit, i ha demanat “que prevalgui la veritat” i “que no s’oblidi mai els noms dels que van sacrificar les seves vides a Mariúpol”. També ha destacat que és el primer Oscar que ha guanyat mai Ucraïna.

L’altra triomfadora de la nit ha estat Pobres criaturas, de Yorgos Lanthimos. S’ha endut un dels premis importants, el de millor actriu, per a Emma Stone, que ja havia guanyat abans l’Oscar per La La Land. A més, s’ha emportat els de millor disseny de producció, vestuari i l’esmentat de maquillatge i perruqueria.

La producció francesa Anatomía de una caída, Palma d’Or de Canes i nominada a cinc categories, ha guanyat l’Oscar al millor guió original, per a Justine Triet i Arthur Harari. American fiction, una altra sorpresa a la llista de nominats, també amb cinc candidatures, ha guanyat el premi al millor guió original, per a Cord Jefferson.

Da’Vine Joy Randolph ha estat la primera de la nit a agafar l’estatueta daurada amb les mans i la primera a vessar llàgrimes d’alegria: ha guanyat el premi a la millor actriu per Los que se quedan, l’únic per a aquest film igualment nominat a cinc Oscar.

Billie Eillish ha interpretat el seu tema What was I made for?, de Barbie, i ha recollit més tard el premi a la millor cançó. El moment musical més vibrant, però, l’ha protagonitzat un desfermat Ryan Gosling, que ha muntat un veritable xou en interpretar I’m just Ken, una altra cançó nominada de Barbie. La pel·lícula de Greta Gerwig ha marxat de la gala amb una única estatueta de les vuit nominacions que acumulava. Wes Anderson, director d’elogiats llargmetratges com El Gran Hotel Budapest, ha guanyat el seu primer Oscar pel curtmetratge d’imatge real The wonderful etory of Henry Sugar, que ha codirigit amb Steven Rales.

Jimmy Kimmel ha presentat per quarta vegada la gala, segona consecutiva. Ja ho va fer havia fet els anys 2017 i 2018. Ho ha fet amb el seu humor intel·ligent, sense allargar gaire els monòlegs i fent riure el públic en diverses ocasions. Com quan ha dit a Margot Robbie: “Encara que no guanyis, has guanyat una cosa molt més important, la loteria genètica.” Un dels moments divertits de la gala ha estat quan Arnold Schwarzenegger, que fa 1’88 metres d’alçada, i Danny DeVitto, que en fa 1’44 metres, han sortit junts a lliurar l’Oscar a millors efectes especials, que enguany viatja al Japó: ha estat per a l’equip de Godzilla Minus One. El públic també ha rigut amb l’Oscar al millor vestuari, lliurat pel musculós John Cena, que anava completament despullat i es tapava amb el sobre. La cerimònia ha començat dues hores abans de l’habitual i ha acabat a les 3.30 h de la matinada d’avui, hora catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA