Arquitectura

Arquitectura

La Biblioteca García Márquez, premi Mies van der Rohe d’arquitectura

La biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona ha estat guardonada amb el Premi Arquitectura Emergent que atorguen la fundació Mies van der Rohe i la Comissió Europea. L’obra, desenvolupada per l’estudi madrileny SUMA Arquitectura, s’ha imposat a la plaça i l’oficina de turisme de Piódão (Portugal), l’altra finalista del concurs.

Segons ha destacat el jurat, la biblioteca barcelonina “actua a l’escala de la ciutat, contribuint a la transformació del barri, obrint-se com un nou espai públic exterior i interior”. També subratlla que l’estructura “es desenvolupa com una rica seqüència d’espais monumentals i domèstics” que “proporcionen ambients confortables per a l’aprenentatge” i posa en valor la seva “meticulosa atenció als detalls”.

Aquest és el segon premi internacional que rep la biblioteca del districte de Sant Martí, inaugurada el 2022, després que l’estiu de l’any passat ja fos reconeguda com la millor biblioteca del món per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA).

Al marge del Premi Arquitectura Emergent, la fundació i la Comissió Europea han atorgat el Premi d’Arquitectura 2024 al Pavelló del campus de la Universitat Tècnica de Braunschweig (Alemanya), dels arquitectes Gustav Düsing i Max Hacke. En aquest cas, el jurat justifica la seva decisió per la capacitat de l’edifici de “desafiar les limitacions i preconcepcions sobre la sostenibilitat, crear un entorn acollidor i lúdic per a l’estudi [...] a través d’una estructura implacable i acuradament detallada”.

Els altres finalistes del Premi Arquitectura 2024 han estat la galeria d’art contemporània Plato (República Txeca), el col·legi Reggio de Madrid, la reforma de Saint-François a Sainte-Lucie-de Tallano (Còrsega) i l’edifici Hage de Lund (Suècia).

Els dos projectes premiats han estat escollits entre 362 obres nominades, entre les quals n’hi havia quatre de desenvolupades per estudis catalans. Es tractava de dos blocs d’habitatges socials (un a Mallorca i l’altre a Gavà), un centre de dia per a joves amb autisme a Biscaia, i una estructura efímera a Timisoara (Romania) destinada a acollir un viver d’arbres i espais de debat.

Els guanyadors s’han donat a conèixer en el marc de la Conferència Europea de Polítiques Arquitectòniques (ECAP), sota la presidència belga del Consell de la Unió Europea, i el lliurament dels premis tindrà lloc el pròxim 14 de maig al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, al costat de la Font Màgica de Montjuïc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

saló

El Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Theoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes