Altres

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

Capaç d’elevar la carrera d’un poeta a l’èxit per molt desconegut que fos

L’estudiosa de la literatura i crítica de poesia Helen Hennessy Vendler, va morir dimarts, dia 23, a l’edat de 90 anys, a causa d’un càncer, segons ha informat el seu fill David Vendler.

Va néixer a Boston l’any 1933. Va doctorar-se en anglès i literatura americana i va exercir de professora de literatura a la Universitat de Harvard i a la de Boston. A més, el 1990 va ser designada per la càtedra de la Universitat A. Kingsley Porter, sent la primera dona a obtenir aquest càrrec.

Al llarg de la seva vida va escriure llibres sobre Emily Dickinson, W.B. Yeats, Wallace Stevens, John Keats i Seamus Heaney, però va fer-se especialment coneguda per la seva tasca com a crítica de poesia. Durant més de cinc dècades, gràcies a una prolífica producció de ressenyes, va erigint-se en una crítica poderosa amb capacitat de fer triomfar o fracassar qualsevol poeta, per molt desconegut que fos. Les seves crítiques les publicava en múltiples mitjans, entre ells, New Republic, London Review of Books o New Yorker. Gràcies a la seva bona capacitat analítica, va ser escollida durant molt temps membre del jurat del Premi Pulitzer i dels premis National Book.

L’any 2004 l’agència federal establerta per la Fundació Nacional sobre les Arts i les Humanitats, la va seleccionar per fer la Jefferson Lecture, la conferència més prestigiosa del govern federal dins el camp de les humanitats. L’oceà, l’ocell i l’erudit, va ser com va titular la seva lectura. L’any 2006 The New York Times la va descriure com la principal crítica de poesia dels Estats Units.

Va ser membre de l’acadèmia de Noruega de Ciències i Lletres, i de les estatunidenques de les Arts i les Ciències i de la Societat Filosòfica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà el 2025 el centenari dels naixements d’Oriol Bohigas i de Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona
convenció

La CatCon s’expandeix com l’Univers

vilanova i la geltrú
ROSES

La il·luminació del Castell de la Trinitat rep un primer premi en els (D)arc Awards

ROSES

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries