Llibres

homenatge

Teresa Rovira i el centenari de la ‘Revista de Catalunya’

La Revista de Catalunya és la revista degana publicada en llengua catalana, perquè va ser fundada el 1924, fa cent anys justos. Ha explicat la història, la literatura, la política d’un segle, tot i les seves interrupcions i etapes. Compromesa amb el país, ha estat una eina de comunicació rellevant i ha sobreviscut als esdeveniments històrics que ha patit el nostre país (dictadures, exilis, crisis econòmiques...).

Amb motiu d’aquest aniversari rodó de la fundació de la Revista de Catalunya, de la mà d’Antoni Rovira i Virgili, la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona acull –dijous 2 de maig a les 18.30h– una xerrada per recordar Teresa Rovira, filla d’Antoni Rovira i Virgili, veritable motor de la represa de la publicació, amb Max Cahner, el 1986.

A l’acte hi participaran Francesc Xavier González Cuadra, president del Col·legi de Bibliotecaris de Catalunya, Meritxell Talavera, crítica literària, i Pilar García Sedas, cocomissària de l’Any Revista de Catalunya.

Teresa Rovira i Comas (1918–2014) va tenir dues grans passions: les biblioteques infantils i mantenir viva la memòria del seu pare. Durant més de quaranta anys va lluitar per recuperar els documents del seu pare, que havien estat requisats i duts a Salamanca. Des que va saber que hi eren, el 1969, va iniciar el tràmits per aconseguir-ne la devolució, tot i els continus entrebancs. En l’anomenat “retorn dels papers de Salamanca” només es va restituir allò que es pogués demostrar que es posseïa amb anterioritat. En el cas de Rovira i Virgili, a més dels llibres amb alguna dedicatòria, Teresa Rovira va poder reclamar tots aquells que conservaven la classificació decimal que hi havia posat a mà, tot fent pràctiques el 1938. En aquesta dedicació també va posar l’accent en la represa de la Revista de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES
Ferran Aisa
Biògraf

“Les èpoques, encara que no ho sembli, sempre estan connectades”

Barcelona
Eduard Iniesta
Músic

“Dir «bon dia» al veí quasi s’ha convertit en un acte heroic”

Barcelona
ARTS EN VIU

Els festivals de Terres de l’Ebre teixeixen una xarxa de complicitats

BARCELONA
novetat editorial

El gironí Joan Jaile publica la novel·la juvenil ‘Thanda Arlooise i el despertar de la màgia’

girona
música

Anuel AA serà el cap de cartell del Mediterranea Festival de Roses

roses
Cultura

Mor Alice Munro, Premi Nobel de literatura el 2013