Cultura

La Fundació Joan Miró estrena avui 'Her memory', de Kiki Smith

Exposicions

La Fundació Joan Miró de Barcelona exposa, des d'avui divendres fins al 24 de maig, les obres de l'artista nord-americana Kiki Smith, una visió molt particular del paper de la dona i el cicle de la vida.

Her memory és un recorregut pel cicle de vida d'una dona adulta de Nova Anglaterra els anys posteriors a la guerra de la independència dels Estats Units d'Amèrica. Aquest període històric serveix a l'autora per construir una obra sobre el seu cicle de vida, que considera equiparable al cicle creatiu.

Els recursos de l'autora
L'obra es caracteritza per una gran presència de manualitats, amb una gran quantitat d'objectes de paper maixé i teixits fets a mà. L'artista també utilitza materials com vidres pintats, porcellana, guix, bronze i alumini.

Segons Smith, nascuda a Nuremberg fa 54 anys, un punt important de la seva obra és diferenciar el que és artesà del que ha estat fet a màquina.

Her memory és una exposició carregada d'un alt contingut iconogràfic religiós, com l'anunciació de la Verge Maria i les vides de Jesucrist i Joan Baptista. No tan explícitament, l'autora exposa, en diferents peces, uns ocells daurats que, per ella constitueixen "una representació de l'Esperit Sant".

Tot i que Smith reconeix que no sap d'on prové la seva inspiració, l'artista considera que cada visitant ha d'experimentar les sensacions que la seva obra suscita d'una manera diferent, "el que és bonic de l'art".

Feminitat relativa en la seva obra
Tot i el títol de la seva última exposició, que evoca clarament la figura femenina, l'autora es nega a ser catalogada com una artista feminista. "Diuen que la meva obra presenta moltes dones, però el que faig és portar material d'un lloc a un altre i això no té gaire especificitat de gènere", va assegurar.

Després que els museus Walker Art Center de Minneapolis i el Whitney Museum de Nova York organitzessin el 2006 una exposició retrospectiva de l'autora –Kiki Smith. A gathering–, Her memory suposa l'inici d'una nova etapa en la seva vida professional i creativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.