Cultura

Ricard Torrents creu que la ciència s'ha de fer en català perquè si no la llengua catalana queda mutilada

El candidat a la presidència de l'IEC creu que la institució ha de ser més que una acadèmia de la llengua

El candidat a la presidència de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Ricard Torrents, ha dit que considera que la ciència s'ha de fer en català, perquè si no la llengua catalana queda mutilada. "Penso que la missió és, d'una banda, fer d'acadèmia de la llengua, però de l'altra, té el conjunt de les altres seccions, que tenen la missió de fer ciència en català, per tant, producció científica en català, que no vol dir que no tingui projecció internacional", ha dit Ricard Torrents, que ha afegit que l'IEC té una funció que li és pròpia, que és la producció de ciència en català.

Torrents ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el seu programa es desenvolupa a través dels eixos de l'eficiència, la proximitat i la transversalitat. Quant a l'eficiència considera que l'IEC disposa de mitjans com no havia disposat mai, "sobretot a partir de Laporte, que va aconseguir un contracte programa que quintuplicava els recursos, però no hi ha els resultats que hi hauria d'haver. L'eficiència pot ser molt superior a la que és en tots els àmbits", ha assegurat. "És qüestió d'establir prioritats i triar les persones que poden treure tot el potencial de l'Institut", ha dit.

Quant a la proximitat, ha assenyalat que hi ha d'haver "més acostament a les persones i a cada un dels membres de l'Institut i moltes vegades no hi ha a penes connexió des de les instàncies de govern cap a la gent que és a la trinxera". També ha afegit que "l'Institut ha quedat compartimentat entre la direcció i els qui hi treballen". Considera que el col·lectiu de 110 treballadors que hi ha a l'institut necessita un govern més pròxim.

Quant a la transversalitat, "no practiquem la transdisciplinarietat", ha dit, i ha afegit que funciona tot "com una mena de trencaclosques que no aconseguim que tingui una connexió" i ha defensat que hi hauria d'haver projectes que incloguessin les diferents seccions.

Considera que s'ha aprofitat el centenari de l'IEC per donar-lo a conèixer d'una forma general, però no s'ha fet prou per donar-lo a conèixer en el món dels instituts, de les universitats i en el món de la ciència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSIC

L’encanteri ‘pop’ de Lana del Rey triomfa al Primavera Sound

BARCELONA
COMUNICACIÓ

El lleidatà Lluís s’imposa per sorpresa en la final del concurs ‘Eufòria’

BARCELONA
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt