La crisi també ven llibres, però per entendre-la

Destaquen les receptes i claus per sortir-ne amb èxit

No s'ha editat en català i l'editorial (Espasa) no preveu fer-ho, i això que el seu autor, Leopoldo Abadía, viu entre Barcelona i Sant Quirze Safaja, el «San Quirico» que cita tantes vegades en el que enguany serà un gran èxit de vendes: La crisis ninja y otros misterios de la economía actual. Es va publicar el gener passat i ja va per la desena edició, i fins i tot la presidenta del gremi d'editors assumia fa pocs dies que serà un dels grans protagonistes de la diada de Sant Jordi. L'èxit del volum rau en el fet que Abadías –doctor enginyer industrial que va ser professor a l'IESE i ara està jubilat i intervé com a conferenciant i convidat a programes de ràdio i televisió– recopila informació de diverses fonts, l'ordena cronològicament i per conceptes i ho fa de manera que, segons diu: «si jo ho entenc, ho entén tothom». I l'etiqueta «ninja» («no income, no job, no assets», és a dir, gent sense ingressos fixos, sense treball fix i sense propietats), que fa servir per als clients de les entitats financeres que van expandir els seus «actius tòxics» com adob en un prat, ha tingut prou èxit.

A la via que ha obert Abadías, s'hi han apuntat també altres professors d'escoles de negoci, en aquest cas de l'Esade. Així, el catedràtic emèrit d'Esade Luis de Sebastián publica Un planeta de gordos y hambrientos (Editorial Ariel), que parla dels mercats mundials, i José Luis Álvarez publica Decisiones estratégicas (Lid Editorial Empresarial).

Altres títols són el d'Enrique Alcat, Seis recetas para superar la crisis y sus diez ingredientes básicos (Alienta) i d'Eufòria i Pànic, d'Oriol Amat (Editorial Profit). També és un bon moment per recuperar títols antics, com L'economista que portes dins, de Tyler Cowen (Columna) o La lògica oculta de la vida, de Tim Harford.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.