Sant Jordi fa festa grossa

La gran diada del llibre i la rosa fidelitza la gent al carrer i presideix una jornada curulla d'actes culturals i festius

A la Riera i, sobretot, a la plaça de Santa Anna de Mataró, va faltar espai durant tot el dia d'ahir. Al matí, les cues d'alumnes de les escoles van col·lapsar el centre on s'aglutinen més parades de roses i llibres. Al migdia, les terrasses es van omplir aprofitant el bon temps i esperant sense pressa els actes de la tarda. A les portes de l'ajuntament, com ja és habitual, durant tot el dia les escoles i els ciutadans esperaven per entrar a visitar-ne l'interior, on els regidors municipals s'encarregaven de fer explicacions. Pel centre de Mataró es podien veure grups de persones fent visites guiades sobre els orígens i la història de la ciutat.

La trobada de gegants a la tarda va mobilitzar i concentrar centenars de famílies a la plaça de la Brisa per veure desfilar la família Robafaves i la resta de gegants. La trobada, on es va repartir un ram de roses vermelles a cadascuna de les gegantes, es va allargar més de compte i, mentre els gegants ballaven a la plaça, els castellers van començar la seva actuació davant l'ajuntament. Es van veure així els primers castells i pilars de set de la temporada.

Al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Vilassar de Mar van assegurar que els productors i els majoristes havien esgotat les existències de roses vermelles. A banda de les floristeries, a Premià de Mar molts estudiants de col·legis i instituts, com arreu de la comarca, van plantar la parada al mig del carrer per vendre roses. A Argentona, el centre neuràlgic de la festa del llibre i de la rosa va ser la plaça Nova, on més o menys tothom es va apropar per mirar llibres i comprar roses. A l'Alt Maresme, el bon temps va propiciar que durant el matí la gent sortís al carrer per gaudir de primera mà de totes les parades. Els infants van prendre protagonisme a Santa Susanna, Palafolls i Calella, entre altres llocs. A Pineda, es va aprofitar la jornada per inaugurar l'exposició sobre la vinculació del polític Manuel Serra i Moret amb el municipi, del qual va ser alcalde destacat. Aquest és el tret de sortida d'un seguit d'actes per commemorar els 125 anys del naixement de qui va ser ministre de la República.

Els més venuts

Els que també van aparcar la crisi unes hores van ser els llibreters. A Mataró, El silenci, de Gaspar Hernández; Els homes que no estimaven les dones, de Stieg Larsson, i Anatomia de un instante, de Javier Cercas, han estat els supervendes a les parades. A Calella, en canvi, a la llibreria La Llopa, el que més sortida va tenir és el mediàtic Crackòvia, seguit d'El silenci i Els homes que no estimaven les dones. (Més informació, de la plana 4 a la 9.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona