cultura

Salvem l'arqueologia sillera

SENSE EMBUTS

L'alcalde de Silla torna a ser notícia arqueològica, una vegada més, des de la seua ignorància arqueològica. Açò és el que opinen molts veïns de Silla, quan han llegit les seues “explicacions” sobre les troballes arqueològiques locals, que ell qualifica de la revelació del mil·lenni, i sobre tot que són la prova que la Via Augusta no anava per on tothom diu que anava, sinó pel camí vell de Russafa, que és per on diu ell.

Els arqueòlegs professionals creuen que, sense proves suficients, abans de conjecturar res, s'ha d'excavar més i estudiar els materials, etc., però com Baixauli no és arqueòleg, ell pensa que pot dir qualsevol cosa i més encara perquè és qui és. Evidentment, és l'únic alcalde del món que creu que el càrrec polític l'habilita suficientment per a dictaminar coses d'una professió que no és la seua.

Els arqueòlegs professionals i les autoritats competents, en casos com els de Silla i en general en qualsevol troballa, actuen amb la màxima cautela, perquè no es creen falses il·lusions entre el veïnat, que inciten a actuacions il·legals. Les declaracions que s'atreveix a fer l'alcalde són temeràries i negatives, com ens confirmen els científics amb els quals hem parlat i el servei arqueològic autonòmic, que ja ha pres decisions per a frenar la febrada municipal.

Al col·lectiu dels Bars de la Plaça ens preocupa veure l'alcalde enredat en les seues pròpies contradiccions i enredant el poble, anunciant actuacions arqueològiques que no li corresponen (que es farà un museu, que es prepararan visites a les excavacions, que ell decidirà sobre el destí dels materials arqueològics). La realitat és que actualment l'ajuntament no té cap partida pressupostària destinada a l'arqueologia, raó per la qual la futura sala d'exposicions que anuncia (al saló de plens) no podrà obrir-se al públic, perquè no s'ha excavat, per falta de diners! Certament els diners per a l'excavació de la sala de plens existien, però ara ja no estan.

També s'han fet malbé les excavacions del col·legi de les monges (les termes), o s'ha restaurat desafortunadament l'ermita de sant Roc, o hi ha l'abandó de l'església parroquial, declarada en ruïnes per Baixauli, o volen enderrocar el motor de la Bega.... Com en moltes d'aquestes actuacions té molt a vore l'arquitecte de l'alcalde, que és el seu arquitecte de confiança, tot açò pren un altre caire. La pregunta és: qui serà responsable dels errors?

Per tot plegat, doncs, s'està redactant un manifest, adreçat a l'opinió pública, a les forces polítiques i als candidats, demanant-los que actuen amb diligència, d'ara fins a juny de 2011, vigilant les actuacions pseudo-arqueològiques de l'alcalde i que es comprometen a actuar, els qui governen en el proper exercici, de manera més científica i rigorosa. El manifest ja té títol: Salvem l'arqueologia de Silla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
arts escèniques

La 8a edició del Seminari en arts i formació proposa les arts per a transformar l’educació

Girona
Cultura

Tornen les Nits a la fresca al GEiEG

Girona

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona