cultura

TERRASSA

Recuperació d'una ‘bíblia de pedra'

Terrassa recupera l'esplendor del retaule petri de l'església de Sant Pere, datat entre els segles VI i VIII

Es tracta d'una obra amb símbols evangelistes única al món per la concepció avançada

La peça cobreix el lòbulcentral de l'absis de l'església i està decorada amb una pintura mural

En paraules del bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, el retaule petri de l'església de Sant Pere del conjunt monumental de la seu d'Ègara és com “una bíblia de pedra”, que representa els episodis de l'Evangeli. Aquesta obra és única al món de l'art cristià tant per la seva cronologia –ja que està datada entre els segles VI i VIII– com per la seva concepció com a retaule, en un període en què es pintava sobre els murs dels absis directament. Divendres al vespre es va inaugurar la seva restauració, que ha durat un any i que ha estat finançada pel Ministeri de Cultura.

La peça, que ha recuperat el seu esplendor, cobreix el lòbul central de l'absis de l'església i està decorada amb una pintura mural. Està dividida en dos registres separats per una biga de fusta. La part inferior arrenca del paviment de mosaic i emmarca una part central rectangular, foradada per un armari d'època posterior. Allà es reconeixen unes figures de cos sencer d'època gòtica que semblen configurar una mateixa escena molt “alterada i retocada”, segons el director del Museu de Terrassa, Domènec Ferran, que representaria l'Antic Testament. Podria tractar-se dels tres hebreus al forn de Babilònia i el rei Nabucodonòsor, que seria qui porta l'alta corona o bé el pas del maig Roig. La part superior està organitzada en dues rengleres d'arcuacions que formen dues fornícules superiors i quatre d'inferiors, on es representa el Tetramorfos, símbols dels quatre evangelistes. D'esquerra a dreta, hi ha l'àngel de Sant Mateu, apòstol i autor del primer evangeli, el lleó alat de Sant Marc, Mateu, el bou alat de Sant Lluc, i l'àliga amb les ales desplegades de Sant Joan Evangelista. Entre les cavitats, es reconeixen pintats en els murs àngels, serafins i querubins.

A les dues fornícules superiors, dividides per una columneta amb capitell decorat, hi ha pintats dos personatges aureolats de difícil interpretació. El de l'esquerra s'ha identificat com a Sant Pere, i l'altre, que sembla que porta una creu, podria ser Sant Pau o Jesucrist. Aquestes capelletes estan flanquejades per dos àngels nimbats amb quatre ales.

El retaule petri es va tapat al segle XVIII amb un altre retaule barroc que va ser retirat el 1898. Aleshores es va reconstruir la resta del mosaic que hi havia al terra. Al llarg dels segles ha tingut una deficient conservació, amb nombroses repintades. Per això, en el marc del pla director de les esglésies de Sant Pere s'han dut a terme uns treballs de restauració entre l'octubre del 2009 i el setembre del 2010. Les obres han consistit, inicialment, a analitzar l'obra i retirar l'arc de pedra, que des del segle XIX emmarcava el retaule. En la segona fase s'ha fet una neteja minuciosa i exhaustiva i una consolidació dels morters i les estructures murals.

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va qualificar de “fet històric” aquesta rehabilitació. El bisbe de Terrassa va recordar que és “una síntesi de fer art”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona