cultura

Meliana fa fill predilecte l'escultor Josep Rausell i mostra tota la seua obra

L'escultor ha estat comparat amb Joanot Martorell i qualificat com a un dels dos darrers cavallers

El proppassat divendres va inaugurar-se a la sala d'exposicions de l'Institut Municipal de Cultural de Meliana la mostra dedicada a l'escultor Josep Rausell Sanchis (1929). Una efemèride que precedia l'acte de nomenament com a Fill Predilecte de la localitat de l'Horta, celebrat l'endemà.

La mostra recorre seixanta anys de producció plàstica d'un escultor que ha compaginat magistralment la docència, com a catedràtic de dibuix als instituts de Gandia, Mislata i València, i l'art d'esculpir. Un periple que culmina ara en aquesta revisió a la seua obra i, també, o sobretot, incideix en les darreres propostes d'aquest artífex.

Dividida en quatre grans blocs, és a dir: les escultures de la Diputació de València, la imatgeria religiosa, l'obra ceràmica i les darreres propostes, l'exposició és en si mateixa un primor de qualitat tècnica, domini de l'ofici i innovació constant i coherent.

L'autor ens presenta des de l'Ausias Marc que l'encimbellà el 1951 fins el Joanot Martorell (2010) que, encomanat públicament per l'Ajuntament de Gandia en abril de 2008, clou la mostra. O siga, és l'únic autor que ha donat forma i ànima als dos excelsos lletraferits de la literatura catalana medieval.

Mentre que el senyor de Beniarjó se'ns presenta altiu, commogut i cantellut, Joanot apareix meditatiu, introspectiu i idealitzat. Dues personalitats polièdriques i controvertides, dos genis literaris tant de la lírica com de la narrativa que suposen, ara per ara, l'alfa i l'omega del seu apropament al món literari que ens és més propi.

Rausell és fidel a determinat cànon de bellesa i al tractament analític de la línia i de la corba, de la massa i del buit i ofereix, en aquesta ocasió única, el vademècum d'un investigador incansable de les formes i de la matèria.

Per això mateix, aquesta fita esdevé un punt de referència en aquells que van a la recerca de la sensibilitat a través de l'ull crític i, alhora, sintètic de l'escultor de Meliana. Un punt de vista, sens dubte, innovador que precisa del diàleg entre l'obra i l'espectador perspicaç a la recerca de l'esperit lliure que la visió escultòrica de Josep Rausell ofereix a través de més de mig segle de producció.

La mostra (Josep Rausell, una vida plena d'art) romandrà oberta fins el 16 de gener i queda complementada per un magnífic catàleg en què intervenen, entre altres, Ximo Company, Pascual Patuel, Toni Mollà, Ferran García-Oliver, Maria Jesús Bolta, Daniel Balaguer o Cristòfor Martí i Adell. Tota una invitació a submergir-se en el suggeridor món plàstic de l'autor, prologada i contextualitzada per algunes de les millors firmes de l'actual panorama cultural valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència