cultura

La contra

Tot recordant Àxel Oliveres

El Centre Cultural Unnim de Terrassa exposa des d'ahir la mostra ‘Constel·lació fractal', que s'endinsa en les creacions de l'artista matadeperenc en el cinquè aniversari de la seva mort

El Centre Cultural Unnim de Terrassa acull des d'ahir l'exposició Constel·lació fractal. Entorn de l'art d'Àxel Oliveres. La mostra homenatja la figura de l'artista matadeperenc i aprofundeix en la seva obra –a partir d'una setantena de peces– en el cinquè aniversari de la seva mort en un accident de moto a Ribera d'Urgellet. Oliveres era una persona plena d'inquietuds, i que va saber aglutinar vessants de naturalesa diversa: la ciència, l'art, l'enginy, la tècnica i la filosofia. Llicenciat en medicina a l'hospital de Sant Pau de Barcelona, també va cursar un postgrau en comunicació científica, cosa que el va portar a treballar de periodista i d'il·lustrador científic. A partir d'un viatge al Japó, però, va quedar captivat per la pintura asimbòlica, propera a l'abstracció, i les seves creacions van començar a perseguir l'objectiu d'eliminar tot símbol per trobar l'expressió més pura de l'emoció. El ferro, la fusta, la pintura o els leds el van ajudar a buscar aquesta essència, que l'exposició, i el llibre que l'acompanya, revisen de manera didàctica, tot ajudant a comprendre el seu món.

La suggestió és un leitmotiv en la seva obra, que intenta fer créixer l'interès pels grans dubtes de la humanitat. Les formes són diverses: des d'instal·lacions, com ara El bosc de la ment o La reconstrucció de Gigaedra, passant per escultures com La teoria de la relativitat o Poliedra, fins a pintures de diverses èpoques. En tots els casos apareix l'Àxel Oliveres polifacètic i multidisciplinari. Tant és així que, a mitjan anys noranta, va col·laborar a fundar el grup El Port, format per artistes de diversos països per investigar qüestions d'identitat a través de la producció artística, les discussions i exposicions diverses.

La mostra, gratuïta, estarà oberta fins al 6 de març, de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 16 a 21 h i, els dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 h i de 18 a 21 h. Ahir la van inaugurar la directora de l'obra social d'Unnim, Maria Cardellach; el vicepresident d'Unnim Jaume Ribera; l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; el regidor de Cultura, Amadeu Aguado; la comissària de l'exposició, Laia Martí, i la vídua d'Oliveres, Olga González. Aquest, però, no serà l'únic acte d'homenatge. Avui (19.30 h, al centre cultural) es projectarà un documental presentat pel seu autor, Stefan Hugentobler; es faran mostres –la segona amb venda– a l'Escola Municipal d'Art i a l'Espai G de Terrassa, i el 25 de febrer se celebrarà una taula rodona entorn del seu art a la Casa Museu Alegre de Sagrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona