Cultura

L'invitat inesperat

L'artista Ester Baulida convida a la reflexió amb una intervenció a El Punt

La intervenció forma part d'una exposició que es presentarà a la Fundació Valvi de Girona

“Una persona qualsevol”. Aquesta frase solitària, impresa de gairell al marge d'una pàgina en blanc amb cal·ligrafia lleugerament infantil, va irrompre en l'edició d'ahir del diari El Punt sense més aclariment que el seu pur i simple enunciat: “Una persona qualsevol”. La frase, publicada a la pàgina 11 de l'edició d'ahir, no forma part de cap d'aquelles campanyes publicitàries amb suspens que s'estilen darrerament, ni l'ha promoguda tampoc cap institució privada o pública per difondre amb més o menys originalitat les seves activitats de tipus social o cultural. El missatge, la seva inesperada irrupció en la paginació habitual del diari, l'abrupta suspensió del discurs periodístic que provocava, obrint de cop una porta a l'imprevisible, fins i tot al desconcert, forma part d'una intervenció artística que Ester Baulida (Girona, 1962) ha realitzat amb la col·laboració d'El Punt i que presentarà en una exposició, al costat del també artista Àlex Nogué, a la Fundació Valvi de Girona, a partir del pròxim 27 de gener, sota el títol genèric de Les illes no existeixen.

El treball de Baulida, titulat com el mateix missatge difós a tota plana, Una persona qualsevol, és en certa manera “un cant a l'anonimat, a l'existència mateixa”, explica l'artista gironina establerta a Sant Mori, a l'Empordà, i que assegura no haver fet altra cosa que “un article d'opinió utilitzant el meu llenguatge, que és el visual”, encara que també hi faci intervenir el text. En el fons, admet, “és una manera una miqueta naïf, juganera, d'entrar a les cases a través del diari, com un intrús”, però també és l'afirmació d'una individualitat, d'una persona qualsevol, que assenyalant-se a si mateixa acaba reclamant la seva distinció dins el conjunt de veus que construeixen el discurs d'un diari. En faria prou que la misteriosa frase, enigmàtica de tan senzilla i transparent, hagués suscitat “tres segons de dubte al lector”, que l'hagués fet preguntar-se “què dimonis és”, afirma Ester Baulida, que a la Fundació Valvi exposarà justament l'edició d'El Punt d'aquell dia amb el seu invitat imprevist inserit entre la paginació. Les illes no existeixen, la mostra que compartirà amb Àlex Nogué, amb qui ja havia col·laborat en un projecte anterior sobre les interioritats del procés de creació (23 preguntes amb resposta, 2004), es podrà veure fins al 12 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic