Mollerussa celebra el quart Congrés de literatura infantil i juvenil catalana

El quart Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana celebrat aquest cap de setmana a Mollerussa ha debatut amb autors, editors i adaptadors teatrals, la situació i el futur de la literatura infantil a Catalunya. El congrés ha arribat a les conclusions que cal adaptar-se a les noves tecnologies com els llibres digitals i que la literatura infantil i juvenil passa sovint desapercebuda pels mitjans de comunicació. Durant el congrés també s'ha debatut la necessitat de promoure la lectura lliure davant la prescripció escolar i la necessitat de crear-se una pròpia biblioteca els nens en lloc de compartir llibres de narrativa a les escoles.

La literatura infantil i juvenil en català suposa prop d'un 30% del mercat a Catalunya i no pot competir en nombre de lectors o espai de mercat al costat del castellà, tot i que tal com explica el coordinador del congrés, Pere Martí, hi ha autors i producció catalana a nivell europeu. El congrés de literatura infantil també ha servit per reclamar una major implicació de les institucions en la literatura catalana com per exemple l'Institut Ramon Llull a Europa. Els tres dies que ha durat el congrés s'han pogut escoltar taules rodones dedicades a l'edició de literatura infantil en català, animals a la literatura infantil, una taula rodona dedicada als conta contes, teatre i televisió, les noves tecnologies a la literatura i el pes de les llengües del país Basc, Galícia i Catalunya a Espanya. La implantació del llibre digital com en països anglosaxons ha estat un dels punts que més interès han generat i també s'ha demanat una major implicació de tots en l'educació a llegir i la comprensió lectora com a millors formes de fomentar la literatura infantil i juvenil. La narrativa és el gènere més destacat dins d'aquesta literatura i es demana donar major importància a l'assaig.

La quarta edició d'aquest congrés s'ha dedicat a la figura de l'autor Josep Vallverdú amb una exposició sobre la seva obra, una conferència de Josep Maria Eloy sobre Vallverdú i una conferència de la il·lustradora i autora, Teresa Duran. També s'han fet conferències sobre la llengua en la creació literària a càrrec de Miquel Desclot o la bibliotecària Teresa Manyà, que va parlar sobre la relació de la literatura juvenil amb les escoles i mitjans de comunicació. El quart Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana que s'ha celebrat a Mollerussa es va fer en anteriors edicions a la Seu d'Urgell l'any 1997, Vilafranca del Penedès l'any 2001, i a València l'any 2004. La pròxima edició ja té candidatures a Manresa i Mallorca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona