cultura

Jujol segons el seu fill

Tarragona clou els actes del centenari del Teatre Metropol amb un catàleg “rigorós” de l'obra del seu arquitecte

L'obra descriu algunes facetes desconegudes de Jujol, com les seves poesies humorístiques

Publicacions sobre l'obra de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol se n'han fet, segurament, moltes. Una nova obra, però, ara dóna l'oportunitat de conèixer l'home darrere de dissenys com el Teatre Metropol o la Casa Ximenis de Tarragona a través d'una mirada única: la del seu fill, també anomenat Josep Maria Jujol. Després de 46 anys investigant i recopilant dades, per fi ha vist la llum Jujol a Tarragona, que es va presentar a l'escenari del Metropol dijous passat com a acte de cloenda del centenari d'aquest edifici. “Des que vaig començar a investigar, he vist com s'anaven publicant moltes obres sobre Jujol, però totes eren molt parcials i fins i tot amb errors. Per això tenia la necessitat de fer aquest llibre”.

El resultat ha estat un repàs de la trajectòria de l'arquitecte des d'una perspectiva de “rigorositat”, segons va destacar el seu fill i autor. “Volia que quedessin ben clares les dates i qui era el propietari de cada edifici quan es van fer els projectes”, va subratllar. Per fer possible aquest objectiu, des de l'any 1965 ha treballat en la recopilació de dades, la revisió dels documents de l'Arxiu Jujol i l'entrevista d'una quarantena de persones que van conèixer de primera mà el treball de l'arquitecte modernista nascut a Tarragona.

Amb tot plegat, Jujol fill ha perfilat un recorregut clàssic per la vida i obra de l'arquitecte, però amb algunes sorpreses que la seva relació familiar li ha permès descobrir. La primera part de l'obra la dedica a descriure la formació i tasca com a arquitecte de Jujol al Camp de Tarragona, però també les seves vessants com a dibuixant, il·lustrador i dissenyador de logotips, segells i fins i tot invitacions de boda. Finalment, la part més íntima d'aquesta primera part descriptiva és la dedicada a la faceta de l'arquitecte com a poeta humorístic a través de les peces cantades dels Goigs de la Pepeta de París.

L'obra que Jujol va deixar al Camp de Tarragona i al municipi de Guimerà formen el gruix de la segona part de la publicació, en què es repassa per ordre cronològic la tasca de l'arquitecte a la ciutat de Tarragona, i per ordre alfabètic la desenvolupada a la resta de municipis.

L'arxiu, pendent

La publicació s'ha fet a càrrec del mateix Arxiu Jujol sense el suport de cap editorial, després que els contactes fets amb diversos editors per l'autor haguessin provocat un endarreriment en la seva publicació que Jujol va rebutjar.

Tot i això, la presentació de l'obra a Tarragona sí que va tenir l'aixopluc institucional de l'Ajuntament, que va fer servir l'acte per cloure els actes del centenari del Teatre Metropol, que es va desenvolupar durant l'any passat. La tinenta d'alcalde de Cultura, Carme Crespo, va remarcar l'interès del consistori per aconseguir el trasllat de l'Arxiu Jujol als pisos situats per damunt del teatre, un projecte ara aturat per falta de finançament, i va anunciar que es potenciarà l'interès artístic del Metropol amb la seva inclusió en itineraris turístics.

LA FRASE

De Jujol encara queden coses per descobrir. En aquest llibre es trobaran sorpreses
Josep Maria Jujol
Autor del llibre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic