Cultura

Mirador

Pau Casals, d'actualitat

Una sèrie d'aniversaris han posat d'actualitat la figura de Pau Casals. Al desembre es van complir els cinquanta anys de l'estrena de l'oratori El Pessebre a Acapulco. El 24 d'octubre de 2011, els quaranta de l'estrena de l'Himne a les Nacions Unides, que, sobre un text de W. H. Auden, va compondre el nostre músic. I ara, amb motiu de l'acompliment del cinquantè aniversari del concert de Pau Casals a la Casa Blanca, el primer recital que celebrava als Estats Units després d'haver refusat fins aleshores totes les invitacions en disconformitat amb el reconeixement del govern americà del règim franquista. En aquestes dues darreres ocasions, Pau Casals va aprofitar l'avinentesa per pronunciar a l'Organització de les Nacions Unides el cèlebre discurs de reivindicació nacional catalana, i a la Casa Blanca per explicar al president Kennedy el sentit de la peça que va cloure el recital, que era l'arranjament que havia fet de la melodia popular El cant dels ocells. El concert es va celebrar l'11 de novembre de 1961 i, a Washington, se n'ha fet memòria aquesta setmana, molt anticipadament, al Kennedy Center, reproduint el mateix programa a càrrec, ara, del violoncel·lista d'origen xinès, nacionalitzat als EUA, Yo-Yo-Ma.

Ens podríem allargar sobre el sentit de les peces que van integrar el concert i de les conseqüències de l'entrevista de mitja hora que el president Kennedy va concedir a Casals. Resta ara veure si l'ONU oficialitza l'himne que va encarregar a Pau Casals, ateses les maniobres dilatòries que han existit com a conseqüència de les personalitats de Pau Casals i d'Auden, que va ser brigadista internacional durant la Guerra Civil espanyola. I resta veure, també, si finalment es pot dur a terme el concert d'aniversari del pròxim mes d'octubre a Washington, impulsat a iniciativa de la societat civil mallorquina i Forum Musicae, i anunciat, el novembre passat, per l'aleshores vicepresident del govern de Catalunya. Les institucions i entitats implicades a través de l'Institut Ramon Llull, així com el mateix institut, han canviat de responsables, però cal esperar que aquesta bona iniciativa es pugui mantenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca