Cultura

Crítica

jazz

‘Mars attacks!'

En la crònica de les aventures jazzístiques d'aquestes latituds, convé aixecar acta de la societat establerta entre dos alienígenes avesats a explorar territoris i a conquerir-los amb una naturalitat esfereïdora. No se m'acut cap manera millor de definir la feina de Gorka Benítez i de David Xirgu, reflectida en el projecte del disc A Marte otra vez. Amb les seves armes habituals, saxo i bateria respectivament, dilluns van aconseguir una altra victòria que eixampla els horitzons d'una música de possibilitats infinites.

La manera en què el tenor del saxofonista basc, opac i embriac, s'interrelaciona amb l'agudesa i la sensibilitat rítmica del bateria català aconsegueix un aliatge sonor que concedeix al seu atac una força d'atracció irresistible. D'entrada, un duet d'aquesta naturalesa incita a la prevenció que les provatures d'alt risc poden suscitar. Però una vegada lliurats al plaer de la música sense encotillaments, Benítez i Xirgu fan valer la màxima que el menys és més.

La clau és la dinàmica d'unes peces de fins a tres minuts en què presenten el motiu melòdic amb una intensitat penetrant fins al moll de l'os. Davant la calidesa d'un esbufec que és pura poesia noctàmbula i suburbana, la rèplica d'una bateria reduïda a la mínima expressió –per qüestions d'espai físic– serveix de catifa voladora per fer enlairar unes notes tot desafiant les lleis gravitatòries. Amb exemplars com Gorka Benítez i David Xirgu tripulant el jazz català, qui dubta de l'existència de vida extraterrestre?

Gorka Benítez & David Xirgu
Jazzman (Barcelona), 7 de febrer


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència