Cultura

Toc. cobla

de

Músic vivencial

A Jaume Vilà i Mèlic la curiositat per la música no li va arribar casualment. Bé fos per la vivència domèstica, bé fos per una inspiració artística sobrevinguda, el fet és que Vilà va fer sorgir ara fa gairebé 80 anys una de les formacions més versàtils i de qualitat de la història de la cobla, la Principal del Llobregat, que ha sabut navegar al llarg de tota aquesta singladura amb tot el que li ha caigut sobre, tant des de l'entorn musical i artístic com des de l'entorn social i històric. I això en el seu temps és tot un mèrit conduït d'una manera discreta, professional, autònoma i prou propera perquè a hores d'ara Jaume Vilà sigui Javimel a plaça i el mestre Vilà en la memòria.

Promogut per L'Avenç, acaba d'aparèixer un llibre de caire biogràfic d'un dels cornellanencs més il·lustres. El seu autor, Jesús Rocosa, no s'ha cenyit als apunts biogràfics, sinó que els situa en l'entorn històric, de manera que el volum es converteix, més que en una mera successió d'èxits artístics del biografiat, en un graó de la història musical del país. Això en fa un volum imprescindible en les biblioteques especialitzades en música, perquè Vilà i la Principal del Llobregat han jugat un paper insubstituïble en la difusió de la cobla als entorns de Barcelona. La cobla actual s'ha forjat a cops de moltes inspiracions singulars simultànies, entre les quals, les de la saga Vilà han estat del tot imprescindibles. Cornellà li ha atorgat tots els honors que ha estat capaç. Ara només falta que la resta de mortals ho tinguem present.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes