Cultura

Crítica

música

Contra la indignació

Aquests dies en què tothom troba motius per omplir d'indignació els carrers i les places públiques –i de raons n'hi ha més que sobrades–, és d'agrair que determinades propostes ens aïllin per moments del rebombori polític i ens reconciliïn amb la capacitat de seducció de l'ésser humà a través d'un plaer estètic –i ètic– com el que pot proporcionar la música. Aquesta és la sensació que es desprenia la nit del divendres al Palau de la Música gràcies a les bones arts i la perfecta entesa entre el pianista Michel Camilo i el guitarrista Tomatito. Una parella feliç que bé podria indignar els de pell més fina després de catorze anys perpetuats en la fórmula que els va concedir l'èxit, amb un Camilo propens a la sobreactuació i un Tomatito de falseta recurrent. Però, en canvi, la naturalitat, la senzillesa i la complicitat que transmeten preserva intacta la màgia que els permet seguir captivant auditoris sencers amb clàssics del jazz, el tango i la cançó llatinoamericana, que a les seves mans es transformen en caramels sonors que van ser com pastilletes d'èxtasi per a les oïdes més llamineres.

De la rèplica a la indignació: també se'n podia parlar moments després al Jamboree. Es presentava, amb el seu trio de campanetes –Ben Street al baix i Adam Cruz a la bateria–, un pianista fora de sèrie com el pananameny Danilo Pérez –el complement harmònic del gran Wayne Shorter dels darrers deu anys– i davant una proposta d'aquesta volada resultava inadmissible que la sala no s'acabés d'omplir en cap dels dos sets. Circumstància que en cap cas va impedir una actuació memorable amb un crescendo abassegador i la sensació de privilegi de viure una nova nit històrica al soterrani de la plaça Reial.

Michel Camilo i Tomatito
Palau de la Música. 22è Festival de Guitarra. Jamboree. 20 de maig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala