Cultura

Excel·lència i retallades

L'orquestra Acadèmia 1750 i la contralt Natalie Stutzmann seran les principals protagonistes de la 31a edició del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí

La Generalitat ha reduït un 10 % la seva aportació al certamen, declarat estratègic

“Un estiu sense el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí seria francament diferent”. Amb aquesta contundència es pronunciava el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ahir en la presentació de la programació de la 31a edició del certamen.

Del 30 de juliol al 26 d'agost s'organitzen a la població empordanesa un total de 15 concerts que inclouen des de produccions pròpies protagonitzades principalment per l'orquestra resident, Acadèmia 1750 –que també actuarà a l'església de Verges–, fins a grans actuacions de destacades figures del panorama musical català i d'Europa amb noms com la contralt francesa Nathalie Stutzmann, la mezzosoprano txeca Magdalena Kozena, el contratenor francès Philippe Jaroussky i la soprano navarresa María Bayo. És remarcable també la presència de tres grans pianistes: Grygory Sokolov, Alice Sara Ott i un clàssic del festival com Joaquín Achúcarro.

Segons el director Oriol Pérez, “un festival no només ha d'exhibir sinó que ha de produir, a més de transmetre uns patrimonis musicals i de prescriure l'excel·lència”, tres objectius que l'organització compleix amb rigorositat.

Un any més se celebrarà l'homenatge a Ernest Lluch amb un concert a càrrec del cor La Stagione Armonica, que vol ser “un encontre entre la música de Bach i la del català Joan Cererols”, diu Pérez.

El Festival de Músiques de Torroella de Montgrí no vol oblidar tampoc les noves formulacions de la música clàssica, representades per la projecció de la Passió de Jeanne d'Arc, film mut de Carl Theodor Dreyer, que es podrà veure acompanyat per la banda sonora del compositor Bronius Kutavicius interpretada per la Berg Chamber Orchestra, i pel projecte Officium Novum, un encontre entre el saxofonista noruec Jan Garbarek i el quartet vocal The Hilliard Ensemble.

A l'espera de la finalització de les obres de l'Auditori-Espai Ter, que en el futur permetrà oferir concerts del repertori simfònicocoral i una programació operística dels períodes barroc i clàssic, de moment, els concerts es realitzen a l'església de Torroella, que té una capacitat de 550 persones.

A causa de la reducció del pressupost en les últimes edicions –enguany és de 700.000 euros–, el festival ja no fa concerts a l'aire lliure. I és que les retallades també han arribat als festivals declarats estratègics per la Generalitat. El Festival de Músiques de Torroella de Montgrí ha vist com l'administració catalana en rebaixava un 10% l'aportació, que ha passat de 300.000 euros a 270.000. I el Ministeri de Cultura ho ha fet un 12%. Malgrat tot, Pérez reconeix que el principal problema de finançament el tenen per part del sector privat.

LA XIFRA

15
concerts
configuren el programa del festival que es farà del 30 de juliol al 26 d'agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.