Cultura

Tocs. cobla

de

Sí, sí, universals. I tant

Tot just ara fa una setmana que es va celebrar el Dia Universal de la Sardana. Ah! No ho sabien? No es preocupin; molts membres del sector tampoc no ho tenien present. De fet, és una jornada que s'escapa fàcilment si no se n'és un fervent i voluntariós incondicional. Un dels leitmotiv era l'audició a totes les ballades del país de la sardana Lleida, ciutat pubilla. No la coneixien? Doncs és una llàstima. Es tracta d'un molt bon exemple de l'estètica popular de qualitat del catàleg de Ricard Viladesau, i en el seu moment va ser tot un hit parade.

Una altra activitat ineludible era la lectura del Missatge al món sardanista, que es va fer públic a Organyà a l'abril, en la seva proclamació com a Ciutat Pubilla. Tampoc no en tenien coneixement? També és una pena. Al llarg dels anys n'han fet lectura les principals personalitats del món intel·lectual i social del país i se n'han pronunciat de ben interessants. Enguany, el missatger era Xesco Espar. Sí, sí; l'esportista. Segurament, a ell sí que el recordaran, però... i el seu missatge?

D'uns anys ençà, poc o molt cada dia és el Dia Universal d'alguna cosa. Potser quan es van inventar tenien una utilitat més o menys sensibilitzadora o divulgativa, però dintre del marasme, la repercussió que obtenen és més aviat escassa. En el cas de la sardana, ni tan sols en el propi país, ni tan sols en el propi sector. No fa pas gaires anys que té lloc al voltant de Sant Joan. Es va traslladar amb voluntat de donar-li més ressò i el resultat del canvi és a la vista de tot mortal.

El més curiós és que és a tocar del Dia Universal de la Música. Enguany, tot just dos dies abans. No hi van participar gaires cobles, en aquesta altra diada. Amb prou feines les vinculades amb algun conservatori. I prou.

Voluntat universal? I tant, però... en quin univers?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà