cultura

CULTURA

L'urbanisme de la primera Edat del Ferro, al descobert als Vilars

La campanya d'excavació d'enguany al jaciment se centrarà en dues habitacions del segle V a.C.

El Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL ha iniciat la campanya d'excavacions a la vila ibèria d'Els Vilars, a Arbeca. La campanya de recerca s'ha volgut lligar amb l'adequació del recorregut per facilitar la visita al públic que s'està fent al jaciment, que consta de plafons i panells informatius a més d'escales i passarel·les.

En l'àmbit de la recerca, els treballs es centren en les fases preibèriques i en la primera edat del ferro i en l'urbanisme que va dels segles VIII al IV a.C., de les etapes preibèrica i ibèrica antiga, segons ha explicat un dels responsables de l'excavació i professor d'Arqueologia de la UdL, Emili Junyent. Les excavacions pretenen conèixer la disposició dels carrers més antics dels Vilars en relació amb les façanes de les cases. Especialment se centrarà en conèixer dues habitacions de l'etapa Vilars II, datades al segle V a.C. Són importants, ja que en una hi va aparèixer un molí rotatori que per la seva tipologia i cronologia és interessant a l'estar situada a la mateixa habitació on es feia anar. Junyent ha comentat que els ibers van inventar aquest tipus de molins i que Vilars va ser un punt en què en van fabricar.

En aquesta edició del programa formatiu, que s'emmarca dins la Universitat d'Estiu de la UdL,, s'han inscrit alumnes procedents d'onze universitats catalanes i estatals. El curs compaginarà els coneixements teòrics d'arqueologia de camp amb l'experiència pràctica en excavació. La catedràtica de prehistòria de la Universitat Pompeu Fabra Maria Eugènia Aubet Semmler serà la professora invitada d'enguany.

LA XIFRA

40
persones
entre investigadors i estudiants d'arqueologia participen en la campanya d'enguany, que acaba el 15 de juliol

Un jaciment imprescindible

Les excavacions que fins al moment s'han dut a terme han fet palesa l'existència d'una fortalesa de la primera edat del ferro amb una ocupació continuada fins al període ibèric ple VIII-IV a. C. La seqüència estratigràfica del jaciment ha servit per conèixer el procés de transició de la primera edat del ferro a l'època ibèrica a la Catalunya occidental. També destaquen les seves estructures defensives -muralla, torres, portes, camp frisi i fossat- que converteixen els Vilars en un monument únic a nivell europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona
cultura

Nova passarel·la per veure millor les petjades de dinosaure al jaciment

Fumanya
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona