cultura

De pedra i marbre

Can Mario dedica una retrospectiva a l'escultor Mariano Andrés Vilella i la confronta amb l'obra d'Isidre Tolosa, deixeble seu

Pertanyen a dues generacions separades per més de 25 anys d'experiència, però comparteixen la mateixa fascinació per la pedra, per la rugositat imprevisible de les arestes i les vetes, i han acabat sent, a més de mestre i alumne, bons amics mentre aprenen junts a treure partit a un material que han de guanyar-se a força de múscul. A partir d'avui, i fins al 22 d'abril del 2012, comparteixen també sala d'exposicions a l'espai d'escultura de la Fundació Vila Casas, a Can Mario de Palafrugell, on Mariano Andrés i Vilella (Saragossa, 1930) presenta la retrospectiva de la seva obra més important organitzada fins ara, i Isidre Tolosa (Badalona, 1956) reprodueix l'ambient del seu taller en una escenificació del procés de creació d'unes peces que, partint de les instruccions del mestre, prenen una volada independent i lliure. Glòria Bosch, directora artística de la Fundació Vila Casas, va remarcar ahir justament, en la presentació de les dues exposicions, l'interès de veure reunits dos artistes de generacions allunyades treballant amb una mateixa base tècnica i amb resultats tan diferents.

Mariano Andrés, format en la talla en marbre des dels 13 anys, busca en les seves peces l'equilibri entre la fragilitat i la consistència per mitjà de formes orgàniques que es retorcen sobre si mateixes, que es pleguen al voltant d'un nucli esfèric que semblen incubar i protegir en una al·lusió al cicle vital. La trentena d'escultures que ha portat a Can Mario demostren el seu ofici, polit i al mateix temps atrevit, amb tota mena de pedres, des del clàssic marbre de Carrara al basalt de Castellfollit de la Roca, el material més dur a què s'ha enfrontat mai, confessa. Isidre Tolosa, en canvi, busca la proximitat amb el visitant recreant el seu propi taller (el cavallet, el llit, la taula de treball) per implicar-lo en unes peces que conjuguen la solidesa del marbre amb la possibilitat de fer-lo tou i degotant a la sèrie Pedres líquides i llegibles, un conjunt d'escultures que prenen qualitats deliqüescents o se solidifiquen per donar forma a llibres de pedra. La fundació va presentar també ahir l'exposició Xipre. La frontera, que Joan Carles Roca Sans presenta al Palau Solterra de Torroella de Montgrí fins al maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.